Tjejer, killar och idrott – gör om och gör rätt

Medvetenheten ökar när det gäller idrott och jämställdhet. Äntligen börjar politiker, tjänstemän och idrottsrörelsen själva förstå att vi i alla tider systematiskt har gynnat killar och män i fördelningen av det ekonomiska stödet, hur halltider fördelas och i anläggningarna som byggts. Nu är det dags att sluta med det. Det är positivt att läsa nyheter om idrottsföreningar som tar frågan på allvar och börjar jobba med jämställdhet i den egna organisationen. Det är också bra att kommunen yar ställning i det kommande idrottspolitiska programmet att investeringar i nya idrottsanläggningar ska göras jämställt.

Men det räcker inte. Under alla år som gått (och tyvärr fortfarande) har tjejer och kvinnor fått mindre resurser. Därför tycker jag att det vore ganska rimligt att de investeringar som kommunen gör i anläggningar framöver borde göras kompensatoriskt. Om vi gör en analys av tillgången till idrottsanläggningar idag är jag övertygad om att den inte är till tjejernas fördel. Därför borde en större del investeras i tjejers idrottsanläggningar för att jämna ut skillnaderna. Och en bra början är att kartlägga hur det faktiskt ser ut idag, vart decennier av ojämställda investeringar har tagit oss och hur det kan kompenseras.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *