Reducera inte jämställdhetsfrågan i valet, NA

NA frågade för ett tag sedan sina läsare vilka frågor de tyckte var viktigast inför valet i september. Tidningen hade sammanställt ett antal frågor där man kunde kryssa i rutor för de frågor man tyckte var viktigast, som en vägledning till bevakningen i valet.

En sak jag reagerade på ganska rejält var hur man valt att beskriva jämställdhetsfrågan. Vi har ett samhälle idag där hälften av befolkningen inte har samma makt, samma inflytande, samma rättigheter, samma lön eller upplever lika stor trygghet som den andra delen. Det handlar om mänskliga rättigheter, så enkelt är det. Och så stort och viktigt.

I NA:s artikel ger man de läsare som tycker att jämställdheten är viktig två frågor att välja på: Dels jämställda löner för kommunanställda, dels självförsvar för tjejer. Absolut är jämställda löner viktiga. Men ännu viktigare är att åtgärda orsaken till att vi kvinnor får lägre löner. Kvinnor och kvinnors insatser på arbetsmarknaden har inte samma värde som mäns. Det handlar om normer, om hur män (som idag har mest makt och inflytande) ser på kvinnor. Snedvridna normer och begränsande könsroller behöver förändras redan i förskolan och skolan.

Att man också har med självförsvar för tjejer som en jämställdhetsfråga är snudd på ett skämt. Tjejer ska inte behöva försvara sig mot mäns våld! Punkt. Den politiska frågan här handlar snarare om mäns våld mot kvinnor och hur det kan minska.

Jag saknade verkligen den viktigaste frågan av alla: Motarbeta snäva, begränsande könsroller i förskolan och skolan. Genom utbildning i genuspedagogik, nya arbetssätt och en riktigt bra sex- och samlevnadsundervisning för ALLA barn och unga. Och mer förebyggande insatser MOT mäns våld mot kvinnor. Frågor som i alla fall jag kommer prata mycket om i valrörelsen.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *