Race Day vid slottet är ett riktigt haveri

Det är kul när det händer grejer i Örebro. Särskilt när saker är arrangerade inte bara för att locka nya invånare hit eller att ”sätta Örebro på kartan”. Utan när de är inkluderande, tilltalar breda målgrupper av örebroare och är icke-kommersiella.

Jag själv har ett väldigt litet intresse för motorsport. Men det innebär inte att jag vill förbjuda evenemang som handlar om det. Däremot så tycker jag att ett evenemang som Race Day, när man bl a ska köra Formel 1-bilar, passar helt otroligt dåligt mitt inne i stan. Vi försöker få örebroarna att välja cykel framför bil i stan för klimatets skull, vi försöker få till ett lägre tempo i trafiken genom att bygga om Trädgårdsgatan, vi försöker skapa en attraktiv stadsmiljö med mer plats för gående på t ex Engelbrektsgatan och Olaigatan. Vi gör om de här bilgatorna till bilfria sommargator – och örebroarna gillar det!

Att spärra av just de här gatorna i flera dagar, som vi jobbar hårt för att få till mindre biltrafik på, för att låta racerbilar köra runt, det är inget annat än ett haveri. Det sänder väldigt konstiga signaler till omvärlden, och jag är ganska övertygad om att det uppmuntrar till buskörning i stan. Dessutom ska vi lägga på ny asfalt tillfälligt, för bara några dagar, för att sedan riva upp den igen. Vilken miljöhänsyn är det? Vi är ganska många som tycker det känns oerhört märkligt att Örebro som säger sig vara en miljökommun, väljer att storsatsa på motorsport mitt inne i en stadskärna som vi vill ska vara trivsam och tillgänglig.

Dessutom är Race Day ett evenemang som mest lockar män. (Inte bara, men att motorsporten är mansdominerad råder knappast något tvivel om) Detta är det absolut största och mest resurskrävande evenemang som ordnas i Örebro – man kan verkligen fråga sig hur jämställdhetsperspektivet har diskuterats här? Går kommunens evenemangspengar lika mycket till tjejer och kvinnors intressen som till mäns?

Jag skulle mycket hellre se att en del av alla de miljoner som plöjs ner i Race Day gick till ett kulturevenemang i stan som tilltalar kvinnor lika mycket som män. En stor musik- eller matfestival? Livekonsert? Eller varför inte se till att ordna en stabil finansiering av Live At Heart, som enligt näringslivet själva skapar störst mervärde för dem?

Publicerat av

Sara Bronner

9 reaktioner till “Race Day vid slottet är ett riktigt haveri”

 1. Ojoj var ska jag börja.. Vi kan börja med att ni vill örebroarna ska välja cykel istället för bil. I dag går det knappt ta sig fram med bil i stan och hitta en vettig parkering så örebroarna väljer åka till marieberg och handla och handel i stan slår igen och det blir mer krogar restauranger och få till lägre tempo på Trädgårdsgatan tolkar jag som försvåra framkomligheten för bilburen. Sen om att motorsport är en manlig sport som inte passar in i det politiska korrekta vet jag många kvinnor knyter näven i fickan som utövar motor sport på lika villkor som män en av få sporter som gör det. Angående vad omvärlden säger vet jag inte kanske någon notis i tidningen efter kriget i Syrien USA utträde ur iran avtal fattiga pensionärer men beror på vad man tycker är viktigt.. Ang utsläpp så dom f1 bilar som kommer drivs av blyfri 100oktaning med 5,75%bio bränsle regler from 2008 resterande 95%av trimmade bilarna drivs av e85 pga högre trimningsgrad möjlig. En fråga hur tar sig majoritet av mp till rikskongress i Västerås med ca 1000deltagare.Jag gilla programmet Storuman forever där man gör en klimatdeklaration jag gjorde en fick 4,5ton år co2.. Vad får du om du är ärlig.

  1. Hej ”Camaro”

   Det finns ingen brist på parkeringsplatser i Örebro. Kommunen har gjort utredningar av detta, och det finns alltid lediga platser inom några hundra meter i hela city. Att de inte är gratis eller precis utanför dörren dit man ska, det måste man acceptera i en växande stad.

   Framkomligheten på Trädgårdsgatan är alldeles utmärkt för både vanliga bilar och utryckningsfordon. Jag cyklar över där 2-4 ggr/dag och ser knappt aldrig någon kö. Däremot har framkomligheten för cyklister ökat avsevärt!

   Till sist. Jag har gjort Klimatkollen flera gånger det senaste decenniet. Sist hade jag 2,4 ton. Sedan kvarstår ju frågan vad det har med saken att göra? Finns det en viss nivå man måste under för att ha rätt att försöka påverka utvecklingen att bli mer hållbar för framtida generationer?

 2. Att spärra av Örebro för detta evenemang borde ju med lätthet kompensera den tillfälliga asfalten och ev utsläpp från F1-bilen. Tänk så många Örebroare som inte kan köra bil dessa dagar och istället går eller tar cykeln!
  Dessutom bidrar vi till ökad genusbalans inom motorsporten när man lyfter ur den ur de traditionella mansdominerande arenorna. Att hitta ett bättre tillfälle för motorsporten att nå kvinnor kan jag inte tänka mig.
  Ev kanske det finns en plats Formel E också? Dvs de eldrivna formelbilarna.

  Mvh Andreas

 3. Sara: Om det skulle mätas utsläpp så kommer det garanterat visa otroligt mycket lägre skit i luften än normalt dessa dagar. De få bilarna som kommer köra motsvarar bara några timmars normal trafik…. Så fort det händer något kul som väcker otroligt bra pr för Örebro så måste det gnällas. Ibland skjuter man sig själv i foten när det gäller korkade lösningar. Det mest skrämmande som hänt genom MP´s jakt är subventionen av elcyklar. Innebär att otroligt många barn kommer dö i smutsiga koboltgruvor och drivor av ”smutsiga” batterier kommer behövas tas omhand då livslängden bara är 2-3 år. Läs gärna rapporter tex från Amnesty vad det innebär. Använd pedalerna vet jag….

 4. Bokmässa eller trädgårdsmässa kunde vara kul, det vill säga odlande av intellekt och gröda istället för att bränna upp olja…

 5. Håller med till fullo. Race Day är fullkomligt vansinnigt att ha i Örebro innerstad. Arrangera detta istället på närliggande racerbanan i Karlskoga på Gelleråsen som t.o.m. är gjord för att köra racerbilar och motorcyklar på. Att förstöra Örebros fina miljö under 3 dagar är en skymf mot de som bor runt slottet och betalar skatt men inte till detta. Avbryt denna vansinniga idé omedelbart.

 6. Jag har full respekt för din åsikten den går stick istället med alla vi som har ett motorintresse. Bara för du/ni inte delar motorintresset så är Raceday inget dåligt, det är en folkfest som alla är välkomna till. Det finns mängder med aktiviteter resten av året för de som inte gillar Raceday.

  För övrigt gillar örebroarna inte alls att ni stänger av för biltrafik. Det ärett irritationsmoment som gör att många med mig undviker stan pga att den blir otillgänglig för oss som bor utanför med dålig kollektivtrafikförbindelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *