Det är den restriktiva migrationspolitiken som är oansvarig

Att Sverige står inför enorma utmaningar när det gäller kompetensförsörjningen är knappast en nyhet. Både lokala politiker och regeringsföreträdare pratar ofta om den framtida bristen på personal inom välfärden. Alla yrkesgrupper diskuterar hur just de ska bli mer attraktiva, och hur de ska öka antalet utbildningsplatser på högskola och universitet för att säkra sin kompetensförsörjning. Problemet är att vi inte är tillräckligt många. Hur vi än vrider och vänder på det så kommer alla dessa hundratusentals människor inte finnas för att bemanna skolor, industrier, äldreboenden och förskolor.

Samtidigt som många politiker sätter fingret på det här problemet så vill de också stänga Sveriges gränser, ”strama åt” migrationspoliken och göra det svårare för de allra flesta att ta sig till vårt land. Att samtidigt driva de här två spåren är för mig inget annat än dumt, eller om man gör det högst medvetet – rent oansvarigt.

I dagens NA skriver företrädare för lärarnas fackförbund om den enorma brist på lärare som vi kommer ha i en snar framtid. Det är oerhört allvarligt, eftersom vi alla vet hur viktig skolan är för ett samhälles utveckling. Och igår när jag stod på Stortorget och pratade med väljare, så kom det fram några killar som bor på en flyktingförläggning i Fellingsbro. Vi pratade länge om hur svårt det är med väntan på ett besked om man får stanna eller inte, och vi pratade om vad vi kan göra som politiker för att göra det lättare för invandrare att bli en del av sitt nya samhälle. De verkade inte särskilt hoppfulla kring om att få uppehållstillstånd. En av killarna kom från Irak och hade med sig en ganska färsk lärarutbildning i bagaget. Han berättade hur mycket han älskade att få undervisa i matte och NO, och att han så gärna ville bli lärare i Sverige. Vi behöver de här människorna! Vi har inte råd att stänga ute människor som vill komma hit och jobba. Och även de som kommer hit i äldre år, kanske som analfabeter och som kommer få svårt att komma in på arbetsmarknaden är viktiga. De är ofta föräldrar till barn som snabbt kommer in i skolan och kommer bli viktiga på arbetsmarknaden.

Det är inte invandringspolitiken som är problemet, det är integrationspolitiken. Vi har varit alldeles för dåliga på att ta tillvara människors kompetens, energi, drivkrafter och potential. Vi har varit för dåliga på att se till att de snabbt lär sig svenska, får praktikplatser, får sin utbildning godkänd i Sverige och får en bostad på en plats där de kan lära känna svenskar. DET ska vi fokusera på. Samtidigt som vi måste välkomna fler nya svenskar hit för att kunna upprätthålla vår välfärd i framtiden. Att stänga gränserna är oansvarigt.

(Och det självklara i att vi ska visa solidaritet med andra människor som söker skydd, trygghet och framtidshopp)

Publicerat av

10 reaktioner till “Det är den restriktiva migrationspolitiken som är oansvarig”

 1. Starkt av dig att berätta att ni vill något helt annat än det den absolut största delen alla svenskar vill. Tack för tydlig info där.
  Ärligt och bra. Det hedrar er.

  Naturligtvis är det invandringspolitiken som är problemet.
  Vad är ”integrationspolitik” egentligen?

  Med en fungerande invandringspolitik behövs ingen ”integrationspolitik”.

  Kvittot på att invandringen fungerar är att de som kommer hit välkommnas av de allra flesta och att politikerna inte för en invandringspolitik medborgarna i landet inte vill ha.
  De nya kommer då in i samhället utan konstlade specialbehandligar som kallas integrationspolitik.

  Det finns undersökningar om vad svenskarna tycker om invandringens storlek.
  De som vill ha mindre invandring, än den faktiska invandring våra politiker har haft genom åren, har varit i klar och tydlig majoritet mycket länge.

  Inga regeringar eller riksdagspartier har lyssnat eller ens varit intresserad av detta faktum.
  Just därför har vi den situation vi har idag.

 2. Säker på att det finns hemskt många sverigefödda personer som skulle vara villiga att byta jobb eller utbilda sig om dom ”fick” praktikplatser, ”fick” bostäder och förutsättningslöst ”fick” ekonomiskt stöd. Ta vara på dom och inte de som kommer hit pga de morötter vi kastar ut och sen lever på dessa för att det är bekvämt.

  Invandringspolitiken är minst ett lika stort problem, om än större, än integrationspolitiken. Att inte erkänna detta är inte annat än fantasitänkande.

  Er, och sittande regerings politik skulle leda till en utveckling för detta land som inte går att reversera, och kommer skapa djupa sår och splittringar inom det svenska folket.

 3. Ludvig, du har helt rätt.

  Tyvärr är det redan så som du skriver i din sista mening.
  Ett problem som MP verkligen har stort ansvar för eftersom de är det parti som gjort invandringsuppgörelser med både M och S regeringar för att få så stor invandring som möjligt.

  MP är betydligt mer intresserade av stor invandring än av att skydda miljön.
  Jag undrar på vilket sätt stor invandring gynnar miljön?
  Jag undrar också på vilket sätt höghastighetsjärnväg skyddar miljön?
  Hur stor miljöbelastning blir inte drygt 15 års byggande av nya banvallar, broar och alla maskiner och alla grustag och bergkrossar, bortsprängningar av höjder, tunnlar mm. mm. för att ett fåtal ska resa 30 minuter snabbare än idag till Stockholm?

  MP har två rejäla mål.
  Denna mycket miljömässigt dåliga höghastighetsbana och största möjliga invandring.
  Sedan har de mage att kräva att andra ska införa en ”integrationspolitik” som ska sopa upp problemen efter en på tok för omfattande invandring.

  Att bygga en svindyr, miljöovänlig järnväg som få kan nyttja och som inte är någon vinst för de allra flesta i landet är ingen satsning på att hela Sverige ska leva.
  Vad det är en satsning på över huvud taget är oförklarligt.
  Men vår största infrastruktursatsning sedan Göta Kanal är det.
  Ungefär lika effektiv för samhället och för våra transporter som kanalen var när den blev färdig kommer den förmodligen också att bli.
  Göta Kanal är nu ett turistmål.
  Hur många vill åka dressin på det nya turistmål MP nu vill bygga?

  Under kanalbygget gjordes mycket för hand eller med hjälp av enklare verktyg och med häst.
  Nu kommer det att gå åt miljontals liter diesel och massor av annan miljöförstörande verksamhet för att skapa något få i Sverige vill ha.

  Tack, ”miljöpartiet”.

 4. Som jag trodde innan jag började läsa. Du gör som de flesta andra när ni diskuterar invandringsfrågan, de personer som kommer till valstugorna och är intresserade är ju inte problemet, de invandrare som folk säger är ett problem är de som några timmar innan ni åker till valstugorna med skygglapparna på har tänt eld på ett flertal bilar som ägs av privatpersoner. Bilar som kan ha varit en liten investering för att ta sig till ett jobb, eller den största investering som vissa gör för att få chansen till ett jobb. Välkommen till verkligheten, åk och fråga vad bilbrännaren och vad den som fått sin bil uppeldad tycker! Det finns samhällen utanför stadskärnorn., jag vet att det kommer som en nyhet för dig, men tro mig jag har sett den.

 5. Tack Sara för att du skriver precis det jag tänker och känner! För att klara av den välfärd vi vill ha (och förväntar oss) även i framtiden behöver vi bli fler. Därför välkomnar jag dem som vill komma till Sverige och bidra till vår välfärd. Men vi behöver bli bättre på att ta vara på deras resurser, kunskap och styrkor, dvs integrationen du nämner.
  Tänker att det är slöseri med både resurser och tid att kasta ut folk ur Sverige nu för att om några år behöva be dem komma och jobba i Sverige, som vi fick göra på -60-70-talet för att vi inte hade tillräckligt med arbetskraft. Skämmigt vore ordet då.

 6. Bra att se möjligheter i utmaningarna. Att se invandrare som resurser när vi har lärarbrist är logiskt och kreativt. Rädsla och misstro kommer aldrig att bygga en demokrati.

 7. Löfven, er medarbetare i riksdagen, sade för ett tag sedan att arbete som kan göras av personer i Sverige, inte ska göras av personer från annat land. Arbetskraftsinvandring som jag tolkar det som.
  Nu förstår jag vad som avses, alla arbetsbrister ska lösas på sikt när de asylsökande, flyktingarna o andra fått uppehållstillstånd, lärt sig svenska, fått sin utbildning devalverad, utbildat sig i ett par år.

  Men var finns Mp:s framtidsplaner för de personer som redan bor i Sverige? Finns många arbetslösa, dvs utan arbete.

 8. En så otroligt motbjudande valtidning från MP -orebro2030,se med bl.a. text på arabiska ! MP -en grön röst för alla(h)! det säger allt om MP – provocerande! –

  Det hedrar er trots allt att ni tydligt upplyser om Agenda 2030 – som snart är tre år gammalt och som jag upplever mer eller mindre mörkas
  av politiken och media – förmodligen det största och tyngsta dokument i historien – 3 – 17 – ca 165 punkter med omvälvande
  ”Robin-Hood” liknande skrivningar som ska uppnås till 2030.

  För övrigt – inga som helst betänkligheter beträffande den snabbt ökande islamiseringen av vårt land – föraktet är totalt!
  Hoppas verkligen att ni åker ut ur Riksdagen!

 9. MP´s oansvariga migrationspolitik är en stor fara för vårt land.
  Håller med Ludvig ovan, som jag också kraftigt reagerade på,
  nämligen begreppet få/fick – typiskt MP.

  MP.s oansvariga politik medverkar klart till och förstärker det
  pågående befolkningsutbytet som pågar – Örebro Kommuns
  bef.ökning sedan många år beror på ca 75% utlandsfödda enl. SCB. – dessutom de senaste åren lagstadgat påtvingat mottagande av s.k. nyanlända – därav stor andel med muslimsk icke önskvärd bakgrund.

  Kan bara hoppas att valresultatet innebär att MP hamnar under spärren.

  1. Tyvärr röstade somalier fram MP med personval utan att ens den nya stjärnan inom politikern Leila Ali Elmis svenska är begriplig. Jag är så ledsen att partiet ,som har lyckats förstöra hela landet , i synnerhet för bilister , som de verkar hata. Jag en småföretagare beroende av en bil, vet inte hur jag skall bära mig åt när jag kommer hem en sen afton , och tvingas rulla en timme för att hitta en p plats. Massor av nya invalidrutor överallt gapar tomma, lastplatser som ingen nyttjar på nattetid likaså. Hur tänker MP? Vi gör ingen nytta med att behöva slåss om nattparkeringsplatser i Stockholm, när vi tvingas åka runt i evigheter för att kunna parkera våra bilar.
   Förr cyklade jag , men har totalt givit upp det efter att min sjätte cykel blev stulen trots ett ordentligt lås.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *