Var inte rädda för fel saker

Ikväll har jag och de andra partiföreträdarna varit på en ”teaterdebatt” ordnad av P4 och Länsteatern. Fin grej, att låta kulturen spela en roll i valrörelsen och samtalet om samhällsutvecklingen. En av frågorna vi diskuterade (och som fick en scen ur Maria Svelands fantastiska pjäs ”Befrielsefronten” som bakgrund) var: ”Man kan ha olika uppfattning om hur otryggt samhället är. Vilken är din åtgärd för att öka tryggheten i Örebro kommun?

Jag vill börja med att säga att det alltid är viktigt att ta människors oro på allvar. Självklart ska man lyssna och bekräfta att man hört. Men världen har nog aldrig varit en tryggare plats för människor än idag. Och av alla länder i världen är Sverige ett av de tryggaste. Det som oroar mig är snarare den minskade tilliten hos människor.

Ja, gängkriminalitet och skjutningar på öppen gata måste stoppas. Förutom nationella insatser som att stärka polisens arbete och se till att tullen stryper tillgången på skjutvapen så är det vi kan göra i kommunen att fortsätta det långsiktiga och ihärdiga arbetet att rekrytera unga människor till samhället innan organiserade kriminella gör det.

Men det här är viktigt: 65% av svenskarna tror att brottsligheten har ökat något eller mycket mellan 2016 och 2017. Men enligt Brottsförebyggande Rådet går det inte att dra några slutsatser alls om att den totala brottsligheten ökar. Vissa brott har ökat, andra har minskat. Framförallt har anmälningsbenägenheten ökat.

Det är oansvarigt och gör ingenting bättre att elda på uppfattningen att samhället har blivit otryggt och att det är farligt att leva. Så en viktig åtgärd för att öka tryggheten är också att som politiker sluta sprida bilden av att människor borde oroa sig, och att det finns goda skäl att känna sig mer otrygg. Kanske några partier tror sig vinna röster i stundande val, men på sikt förlorar vi alla på det.

Är det någon sak som skulle göra skillnad för tryggheten i vårt samhälle så är det att knäcka machonormen. Ur en destruktiv mansroll kommer så mycket av problemen i samhället – våld, hot, sexuella trakasserier, skadegörelse… I stort så oroar sig människor för fel saker idag, och det tycker jag att både vi politiker och media har ett ansvar i att försöka förändra. Risken för klimatförändringar som kommer påverka vårt liv på jorden dramatiskt är en sak som vi verkligen borde oroa oss för. Att som kvinna gå ensam på stan är faktiskt inte lika riskfyllt som att leva i en relation med en våldsam man. Vi måste prata om rätt saker.

Publicerat av

Sara Bronner

En kommentar till “Var inte rädda för fel saker”

 1. Bara för att vi bör vara noga med miljön och minska alla utsläpp som höjer temperaturen och sprider plast och miljögifter bör vi inte blunda för brottsligheten.

  Jag vet inte om din ”sanning” om minskad brottslighet håller för en faktagranskning.

  Vad vi vet är att blåljusfordon och personalen som gör allt för att hjälpa oss attackeras och har svårt att utföra sitt jobb.
  Våldet söker sig också in på stora sjukhus akutmottagningar.

  Militära vapen och handgranater används och går lätt att få tag på.
  Att det är enkelt att köpa militära vapen i Sverige är ett tecken på att mycket grov brottslighet pågår sedan länge och nästan ostört.
  Skrämmande.

  Om någon hade automatvapen eller handgranater för 15-20 år sedan satte polisen in stora resurser och gick till botten med det.
  Straffet var mycket hårt.
  Därför var det extremt ovanligt.

  Du vet hur det ser ut idag.
  Om inte fråga de som vet.
  Ex polisen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *