Nu är det barnen som är de vuxna i rummet

Det är fredag den 15 mars idag, och jag vaknar till nyheten att Greta Thunbergs klimatstrejk har spridits till nästan 2000 platser världen över. Barn och unga låter bli att gå till skolan för att istället protestera mot att vi vuxna är alldeles för passiva, att vi fortsätter leva som vanligt trots att varenda vecka, varenda dag som går gör deras framtid mindre hoppfull och trygg.

P1 morgon intervjuar tre skolbarn i Vadstena som planerar för klimatstrejken. De målar skyltar och vässar sina budskap till de vuxna. De ska gå till kommunhuset och framföra sitt budskap till politikerna: ”Om ni inte gör mer för klimatet än idag så stjäl ni vår framtid”. Jag blir nästan gråtfärdig när jag hör vad ett av barnen svarar på frågan om det verkligen är de som ska ta ansvar för klimatet och inte de vuxna? ”Men ni gör ju inte det, och det är vi som får ta konsekvenserna när vi blir vuxna. Så då struntar jag i om jag får frånvaro. Jag kan vara borta ett år från skolan om det bara skulle göra skillnad, om det skulle kunna påverka andra”.

Men vi vuxna gör inte så mycket än. Vi säger kanske ”heja Greta” men annars är det mest business as usual. Här hemma i Örebro så fortsätter istället de styrande politikerna att bygga hus av betong, låta biltrafiken dominera staden, bygga bort jordbruksmark och ge många miljoner kronor i stöd till flygplatsen varje år. Moderaterna tyckte till och med att det var viktigt att lägga tid i veckan på att kampanja MOT kommunens lilla ynkliga satsning på klimatmanifestationen Earth Hour den 30 mars. Jag saknar liksom ord för det.

Samtidigt har tidningen The Guardian i veckan publicerat nyheter om att jorden går mot 3-5 graders global uppvärmning ÄVEN om målen i Parisavtalet nås. Vilket vi är långt ifrån idag. Om man låter det sjunka in så är det svårt att känna hopp. En 3-5 grader varmare värld kommer att förändras dramatiskt. Och det är mina barn och dina barn som kommer att få hantera det. De kommer att ärva en framtid med livsmedelsbrist som slår hårt mot Sverige, där vi kan komma att uppleva svält. De kommer att få hantera upp till 100 miljoner klimatflyktingar som söker sig bort från områden där vi inte längre kan leva. Vi kan inte lämna över en sådan planet till dem!

Jag stöttar de klimatstrejkande barnen till 100% idag. Det är deras framtid det handlar om – och nu är det faktiskt ett nödläge! Politikerna borde agera utifrån det, även på lokal nivå. Men det är oroväckande tyst från kommunalrådet Per-Åke Sörman som har yttersta ansvaret för klimatfrågorna i Örebro kommun.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *