Lammfeber och hållbar mat

Idag på morgonen har jag träffat lammen igen. Det är som en drog – jag skulle kunna stanna hela dagen och bara titta och lyssna på dem (och få en och annan lammpuss…)

Påsken är ju en riktig mathögtid för många av oss. Och då är det ju också ganska naturligt att fundera över hur maten har kommit till tallriken, och hur den påverkar miljön och klimatet.  Maten vi äter är en av våra största klimatbovar, så vilken mat vi väljer har stor påverkan på vårt totala klimatavtryck. Att välja ekologiskt gör ju att vi slipper kemiska bekämpningsmedel och får en större biologisk mångfald. Det ger ju också djuren ett mycket bättre liv, och möjligheter att få utlopp för sina naturliga beteenden. De får till exempel gå utomhus mer, och ungarna får stanna längre med sina mammor. Om man också äter lite mindre kött, men av en bättre sort, så minskar vi också klimatpåverkan. Gå gärna in på Världsnaturfondens Köttguide om du vill ha hjälp att välja rätt!

Undvik den åksjuka maten, närproducerat innebär mycket mindre transporter.  Att handla närproducerad mat gynnar det såklart också det lokala näringslivet och gör oss mindre beroende av importerad mat.

Så se till att maten på påskbordet har haft en så bra och hållbar resa dit som möjligt! Som konsumenter har vi stor makt att förändra hur maten faktiskt produceras. Och som politiker kommer jag fortsätta jobba för att vi ska förbättra förutsättningarna för lokala producenter, att kommunens mat ska bli ännu mer miljöanpassad och lokalproducerad, och att barnen i förskola och skola lär sig mer om hållbar mat!

Glad påsk!

Publicerat av

Sara Richert

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *