Såpbubblor: Den kompletta guiden

Det här var nog det sista storskaliga försöket med såpbubblor. Alltså försök 5. Jag har nu testat på det jag velat. Jag tänkte samla ihop lite erfarenheter här för er som vill testa på själva.

Jag körde med ett recept på såpbubblor som var följande:

7,5 dl vatten

2,25 dl diskmedel

0,75 dl sirap

Rör ihop allt och låt stå i fyra timmar. Det är viktigt att det inte blir skum i blandningen för då håller bubblorna sämre.

Bild från försök 1.

Försök 1 visade att blandningen gav stora såpbubblor, men att de inte direkt höll vid landningarna. Det var också hopplöst att försöka använda autofokus och få bild på dem i luften. Manuellt fokus var lösningen. Allt som allt var försök 1 rätt misslyckat fotomässigt. Här kan ni läsa hela inlägget.

Bild försök 2.

Försök 2. Jag siktade in mig på att fånga såpbubblorna med själva mojängen som en blåser bubblorna med. Den satte jag sedan fast med en limklämma på en spark. Bilderna blev helt sagolikt bra och det gick att se processen där de fryste till is. Och lyckan var fullständig. Här ser du bilderna.

Bild försök 3.

Försök 3 siktade in sig på att försöka få till en snyggare bakgrund till såpbubblorna. En så kallad fin bokeh. Det gick rätt bra. En annan del var att ånyo testa blåsa bubblor som skulle hålla vid landning. Det visade sig att små bubblor nog hade bäst chanser. Här är hela det inlägget.

Bild från försök 4.

Försök 4. Nu hade jag tagit fram en mojäng som skulle ge mindre och mer normalstora bubblor. Jag ställde mig och helt sonika blåste en massa såpbubblor och hoppades att de skulle klara landningen mot marken. Och överraskande många gjorde det. Men det var svårt fota dessa snyggt. En annan rolig upptäckt var att det uppstod formationer med många olika bubblor som fastnat i varandra. Läs mer här.

Bild försök 5.

Försök 5. I dag genomförde jag alltså det sista försöket. Jag satte ett plastlock på sparklådan och skyfflade på lite snö och sedan började jag blåsa bubblor. Det gick som förväntat. Många sprack och några överlevde fallet. Det blåste i dag och var ett lätt snöfall så förutsättningarna var kanske inte optimala. Men arbetshöjden blev bättre och jag fick nog till några bra bilder. Bilderna från dagens försök ser ni i det här inlägget.

Slutsats då? Att det är superkul att blåsa bubblor! Det blir häftigast effekt med stora bubblor, men de är knepigast att fånga hela. Små bubblor är enklare, men å andra sidan inte lika fina. Det är bra om det är hyfsat vindstilla. Tänk på att bubblor inte syns så bra enbart mot vit snö. En annan viktigt sak: Den här såpbubbleblandningen kan ge fläckar på kläderna. Var försiktig!

Lite annat skoj men i filmväg.

Här finns det ett filmklipp som jag gjort på när en bubbla spricker.

Och här hur frysningsprocessen kan se ut.

Ut och blås såpbubblor! Och ta med er kameran.

Bilder från dagens försök:

 

Publicerat av

Linda Hedenljung

3 reaktioner till “Såpbubblor: Den kompletta guiden”

  1. Superbra arbetsbeskrivning/dokumentär. Stort tack, ska testa om det blir lite kallare. Tror inte -3 räcker.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *