I musikens utmarker

Allt handlar faktiskt inte om de sensationer som når mitt varseblivande via doft- och smaksinnena! Lika viktiga är ljuden, eller snarare musiken. Det råder betydande likhet mellan dessa former av varseblivande. Dessa sinnen kan uppväcka starka känslor av lust (eller olust) hos mottagaren. En tankeväckande reflektion är, att de till sin grund är hjälpmedel för oss individer att s a s manövrera i sinnevärlden och att de samtidigt faktiskt också används för att erfara njutning.

Man kunde kanske förledas tro att doftintrycken är lika så efemära till sin rent fysiska natur som dofterna, men medan dessa faktiskt förmedlas av mikroskopiska men likväl materiellt existerande kvantiteter luftburna substanser, vilka triggar emotionella upplevelser inom oss, så är ju ljudet faktiskt endast ”vågrörelser i atmosfären” vilka emanerar från en given ljudkälla. Vilket inte hindrar att dessa icke-materiella vågrörelser kan uppväcka känslor, vilka hör till de starkaste en människa kan uppleva. I sanning ett mysterium, i vilket jag någon gång borde fördjupa mig.

Nåväl, onsdag kväll öppnade Jini Hedblom sommarutställningen i sitt Galleri Ladan i Ljusdal (håller öppet till den 13 juli, ta er för all del dit). Jag avstår här från att yttra mig om de olika utställarnas verk, därtill saknar jag omdömesförmåga. Däremot, musiken som bjöds på vernissaget… 🙂 Duon Utmarkerna, bestående av violinisten Karin Wiberg och Ingrid Hedin Wahlberg från Göteborg, framträdde med något som väl lämpligast betecknas som en poetisk-musikalisk seans. Trevande, tisslande, tasslande – ibland plötsligt gnistrande, glödande – improvisationer utifrån något melodiskt grundtema, och inbäddad i och korresponderande mot detta en liksom dröjande, gäckande, gåtfull lyrik.

Den danske filosofen Søren Kierkegaard skrev en gång, i en sedan länge förlorad eftertänksamhetens epok, om ”att våga språnget på sjutusen famnars djup”.  Ungefär så agerade de två musikerna på Jini’s gårdsplan, nyfiket och förtroligt, utan att genera de närvarande med ett uns av den bottenlöst tröttsamma ”attityd” som annars förefaller vara drakoniskt påbjuden så snart någon tager i ett instrument. Tack tack tack för alltsammans – musik, ljud, lyrik och icke-attityd. En välkommen stund av luftburen, icke-materiell njutning.

Bergs Lars Hansson

Publicerat av

Bergs Lars Hansson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *