Urbas har lidit av lagets brister

Analyserna efter VIK:s gigantiska formsvacka har varit ännu fler än förlusterna. En av de analyser jag har svårast att ta till mig är den att Jan Urbas är så ineffektiv. Det är et väldigt orättvist synsätt i mina ögon. Det gäller att se på saken i rätt ände. VIK:s problem är inte en följd av att Jan Urbas är ineffektiv. Det är naturligtvis tvärtom, slovenens skrala poängproduktion på sistone är naturligtvis en följd av att laget inte fungerat.

Det är mycket som legat Urbas i fatet. Centerskadorna, inte minst på parhästen Fredda Johansson. Den här duon kan varandra bra och lyfter varandra på isen. Det undermåliga uppspelen från backarna, Urbas och flertalet andra yttrar har ofta tvingats vända hem och hämta puck, inte sällan bakom egen kasse. Detta förbrukar givetvis energin som istället behövs framåt i banan. Sist men inte minst, alla utvisningar. Urbas har tvingats slita hund i väldigt många numerära underlägen vilket också hämmat honom i offensiv mening.

Jag säger inte att Jan Urbas är en spelare helt utan svagheter, visst känns han lite trubbig och nog kan man önska lite mer i spelet på små ytor. Det är emellertid ringa problem på en spelare som sammantaget håller mycket hög klass. Frågar ni mig är han en av allsvenskans absolut bästa yttrar över hela banan. Poängskörden för honom i Gulsvart är heller inte så dåligt som det påtalats. Förra säsongen mäktade han med 24 poäng på 31 matcher, ett riktigt hyggligt facit. I vinter har det blivit 26 poäng på 45 matcher. Klart godkänt får man säga med tanke på förutsättningarna med mycket spel i boxplay och en omgivning i upplösningstillstånd.

Det finns mycket som vållat oro i Gulsvart den här säsongen, sådant som förtjänar djupare analyser. Urbas ineffektivitet bör dock inte sättas i första rummet i det här sammanhanget. Han är snarare en av få som i nästan samtliga matcher kunnat lämna rinken med rak rygg. Slovenen har fått betala för en icke presterande omgivning. Tvingats till många extraskär på grund av medspelares tillkortakommanden. Vore jag sportchef skulle två spelares namn plitas ned först. Jan Urbas och Fredrik Johansson. Dem skulle jag betrakta som hörnstenar till nästa säsongs lagbygge.

Publicerat av

3 reaktioner till “Urbas har lidit av lagets brister”

  1. Bra skrivet Henric. Urbas är ett föredöme tycker jag liksom Fredrik Johansson.Nu till något annat som berör.
    En tråkig men tyvärr vanlig företeelse är klubbarnas dåliga ekonomi.Se nu på Mora som är i djup kris med ett behov av
    3 miljoner senast Mars utgång,hur fixar man det? Tingsryd har också annonserat om att akuta tillskott av medel behövs omg.
    Oskarhamn hade problem med att betala skatter och avgifter för ett tag sedan. Även om vi är besvikna över VIK kräftgång
    i serien så är ekonomin under kontroll och det är oerhört viktigt för framtiden,bra gjort.

  2. Fredda signade ju ett 3 årskontrakt för några månader sedan så han är ju redan klar för VIK, återstår Urbas då

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *