Löpningen lyser upp i Gävle efter bockinvigningen – och kvinnorna dominerar

adventsloppet-2015_254ppi

Löpning lockar – vinter som sommar.

Det visar Gävle Adventslopp som arrangeras för fjärde gången på söndag.

Det är också loppet som domineras av kvinnor i startfältet.

I nuläget. torsdag eftermiddag, är närmare 350 löpare anmälda till någon av de två distanserna – och det med en övervikt för kvinnor.

198 kvinnor är anmälda till antingen 5 eller 10 km-loppet, medan det är 148 på herrsidan.

En intressant notering, som avviker lite från andra motionslopp.

Och förklaringen är?

– Vi vet faktiskt inte, men vi är oerhört glada över den utvecklingen, säger Christine Sisell, en av loppets tävlingsledare.

– Vi gör ju egentligen ingen speciell satsning på kvinnor, men tycker det är riktigt kul. Det här är ju både ett lopp i centrala Gävle, men samtidigt lite tufft eftersom vi springer i mörker och under vinterperioden.

– Det följer kanske bara en trend, att kvinnor springer den här typen av lopp mer. Kul är det i alla fall.

Anmälningssiffrorna är heller ingen tillfällighet. I fjol sprang totalt 408 löpare något av loppen, med en övervikt för kvinnor. Och så har det varit även sedan premiären 2013.

Det går nu att efteranmäla sig vid nummerlappsutdelningen på Stadium ända fram till mellan kl 11 och 15.30 på söndag.

– Så vi hoppas på nånstans kring 400 löpare nånstans

Precis som de tidigare åren sitter loppet ihop med invigningen av Gävlebocken och starten går nu kl 16.10 utanför Slick City vid Gavleån. Tävlingsslingan går västerut och varvning är vid Heliga Trefaldighet för milloppet – och målgången är på Stortorget.

– Det här har blivit en bra kombination och just att tävlingen går centralt så man inte behöver åka iväg nånstans tror vi förenklar. Det är lätt att komma hit och springa – och man blir ju inte direkt ensam längs banan.

– Samtidigt blir det en löparpropaganda som visar att man kan springa både sommar och vinter, i värme och i kyla – och i ljus och mörker.

Det sista är viktigt.

En skillnad från tidigare lopp är dock att deltagarna själva måste skaffa pannlampor, enklare sådana har tidigare ingått i anmälningsavgiften.

– Det är faktiskt så att många springer varje år och helt enkelt inte vill ha någon mer lampa. Istället får de som anmäler sig för första gången köpa en enklare lampa till rabatterat pris och vi har även sänkt anmälningsavgiften för att kompensera det.

D-e-t är dock bra att ha en lampa på sig, för det finns mörkare partier längs banan som inte är upplysta av marschaller eller gatljus.

Underlaget?

– Egentligen vill vi ju att det ska vara snö, för det blir lite mysigare då. Men det verkar bli som tidigare år – barmark.

På med pannlampan – och ut i Sofiedalsskogen

valbo-allhelgona-2016-bild

Löparsäsongen fortsätter. Eller också börjar den om.

I alla fall så är det mörkt – så därför bjuds onsdag kväll (26 oktober, dag efter lön för såna som jag) på andra upplagan av Valbo Night Trail Race.

Jag är lite sugen, även om skadan från soff-OS fortfarande hämmar det mesta.

Det handlar om tre distanser, 10 och 5,6 km för herrar och damer – samt en ungdomsbana på 3 km för födda 02- eller yngre.

Start kl 18.55 för de yngre och 19.00 för herrar och damer.

Då förstår ni att det är pannlampa som gäller i utrustningen.

Springer jag själv måste jag låna en. Troligen av kollegan Erik Illerhag som jobbar. Sånt stör aldrig mig.

Sedan är det bara att ge sig ut på banorna som går efter de gamla skidspåren i Sofiedalsskogen. Det blir skogsstigar med rötter, sten, blöthål och ja just, mörker. Det står i inbjudan att banorna är utmärkta med reflexer och marschaller. Tack för det.

Troligen måste jag väl damma av de här förresten:

IMG_6722

Har ni inte anmält er så går det att göra på plats. Då kostar det 300 kronor för vuxna, men fortfarande 50 kronor för barn.

Tidtagningen sker med chip. Det ska man ha med sig tillbaka, annars blir man debiterad 500 spänn för det.

Så sätt på pannlampan och stick iväg. Nästa anhalt på den här fronten blir Gävle Adventslopp onsdag 27 november.

 

Hornbergsloppet den perfekta slutpunkten på Tour de Gästrikland

Då stod jag där. Längst fram för nionde gången den här löparsommaren och tog min egen startbild.

Hornbergsloppet Summer Trail var en riktigt härlig löparupplevelse.

Först av allt. Hedersmannen Lennart Jansson har gjort en fantastisk bildberättelse om loppet och har löpbilder på a-l-l-a -plus en del andra godsaker. Njut här, säger jag – och har efter löfte plockat några bilder till bloggen här.

Den här exempelvis.

29189954641_1e80dca02c_o

På suveräne segraren Mounir Touzani. Honom hann jag som tur var hälsa på f-ö-r-e loppet, för sedan försvann han med ett härligt löpsteg runt banan, lätt tassande, på 1.26,03, och hade troligen lämnat Årsunda med fru, son, bil och seger innan jag själv ens hade gett mig ut på sista kilometern.

…men jag fick en hälsning på facebook senare från Mounir. Jag hade inga krav på mig samtidigt som jag hade en bra dag.”

Dambäst på 20 km-banan var Maria Brolin, OK Linne, på 1,41,08.

Alla resultaten ska dyka upp på loppets hemsida, men om de inte finns där så finns de här också. 

Hornbergsloppet Summer Trail blev den perfekta målgången på min egen Tour de Gästrikland, den som började med en totalt utmattad kropp och knopp i Gävle halvmarathon – men som nu kunde avslutas i ett riktigt härligt lopp.

Vädret, arrangemanget, banan, sällskapet, eftersnacket – det här var verkligen en riktigt kul löparupplevelse.

Nu vet jag att när Årsunda IF gör något så gör man det på hög nivå. Nu var det andra året för Hornbergsloppet Summer Trail som därmed är yngst i Löpargästrikland.

Jag hoppas verkligen på en fortsättning och att ytterligare tar chansen att prova den här banan, som måste vara perfekt för den som senare tänker springa någon distans i Lidingöloppet.

Det var upp och ned i mjuka, löpvänliga sträckningar på rullstensåsen. Det var en liten skön klättring upp till Hornbergsklack. Det var terrängspår, stigar, ängar, grusvägar – och jag tror jag utryckte mig lite vanvördigt inför loppet och talade om obanad terräng. Det handlade i själva verket om helt perfekt underlag.

IMG_6865

Duellerna var som vanligt många och som vanligt fick jag ge i spurten, även om jag den här gången redan hade släppt en lucka när vi svängde ned över Stigs bro.

Men den här duellen vann jag. Även om Daniel Bernhardsson inte spelade fotboll på fredagskvällen som i fjol och hade lite piggare ben så kom han aldrig stånkande och sprang förbi mig som jag hela tiden fruktade.

Varje lopp i Tour de Gästrikland har gett nya löparkompisar. Många var med nu. En är Anders Bergman, klubbkompisen i Hemlingby, som ofta varit en bit före mig och nån gång har jag smitit ifrån. Nu kom han tuffande efter fyra kilometer och såg så stark ut att jag inte ens kom på tanken att hänga med. Bergman blev tvåa på 1.31,20.

Istället hamnde jag till slut i trakterna av Hornbergsklacken i en klunga med Måns Montell, Ulf Bergkvist och Anders Olén, Forsbacka. Det var bra snack i sällskapet där eftersom vi rörde oss i trakter där orienteraren Bergkvist kände igen varenda buske.

20 km-loppet passerade förresten målområdet från O-ringen 1998, så mycket hann och orkade jag uppfatta.

Tar mitt eget lopp i korthet: Inledde mjukt och fint och hittade en bra rytm, men efter ungefär fem-sex kilometer började lårens baksida kännas stel, speciellt när det gick utför och även på platten. Bytte växel, men när vi kom in på mindre stigar och det började gå uppför mot Hornbergsklack kände jag mig rätt stark och säker på fötterna.

När det började gå utför på grusväg försökte jag behålla den känslan och blev plötsligt ensam. Men när vi anslöt till terrängspårsystemet kom Ulf Angelsiöö, Storvreta stormande och gick förbi. Jag känner igen en hare när jag ser en och lyckades till slut haka på. Till och med flåsa förbi och dra några meter.

Men under den där sista kilometersvängen som är lite orytmisk löpmässigt i förhållande till övriga banan var det bara att ge upp.

Jag var ändå förvånad när jag lufsade in på målrakan och hörde att jag var fyra i loppet.

Fyra! Och en tid på 1.33,36. 4,36 i snitt på kilometern. Det hade jag aldrig trott.

Här måste jag dock slänga in att nästa år hoppas jag den tiden inte ger en plats bland de 10-15 bästa – Hornbergsloppet Summer Trail borde locka många fler och många vassare löpare.

Jag kan dock avslöja att jag inte en sekund hämmades av skadan från Rio-OS. Men orolig var jag, eftersom jag på vägen till Årsunda hade så ont att jag fick stanna bilen i Sandviken och strecha.

baksidan

Här diskuterar jag, utan större elegans, skadas art och placering med Måns Montell.

Återkommer dock med en riktigt utförlig analys av Tour de Gästrikland, men den kommer inte att innehålla något löfte om en fortsättning – även om jag inte är omöjlig.

Tour de Gästrikland var ju inte någon större sportslig insats och inget större steg för mänskligheten heller – men en massa små för mig.

Utan att ha lusläst alla resultatlistorna så utser jag dock mig själv till slutsegrare. Vill någon protestera, går det bra här.  

IMG_6868

Precis som de stora mästarna hade jag självklart en färdigtryckt tröja med alla nio loppen avbockade. Läromästaren Pelle Elfström plåtade.

Hornbergsloppet Summer Trail – resultaten

IMG_6859

Herrar, 20 km: 1) Mounir Touzani, Hemlingby, 1.26,03, 2) Anders Bergman, do, 1.31,20, 3) Ulf Angelsiöö, Storvreta, 1.33,25, 4) Stisse Åberg, Hemlingby, 1.33,36, 5) Jonas Albäck, Årsunda, 1.34,01, 6) Anders Forsström, Storviks IF, 1.34,12, 7) Anders Olén, Forsbacka, 1.34,48, 8) Måns Montell, 1.35,25, 9) Göran Lindqvist, Hemlingby, 1.35,55, 10) Christian Länk, Hofors, 1.36,37, 11) Daniel Bernhardsson, Årsunda, 1.37,07. 12) Johan Hansson, 1.37,20, 13) Stefan Andersson, Källbotten, 1.37,44, 14) Simon Bergroth, 1.38,10, 15) Ulf Bergkvist, 1.38,34, 16) Mathias Svärd, Gävle SK, 1.39,16, 17) Torbörn Blom, Valbo AIF, 1.40,39, 19) Daniel Sundström, MIndXSports, 1.40,50, 20) Henrik Lindén, Sandviken, 1.42,42, 21) Oskar Winberg, SGC Team 06, 1.44,45, 22) Andreas Hedlund, Team Dino, 1.52,44, 23) Magnus Larsson, Heffaklumparna, 1.58,22, 24) Nicolas Lavigne, Lantmäteriet, 1.58,23, 25) David Malmström, 2.10,07.

Damer, 20 km: 1) Maria Brolin, OK Linne, 1.41,08, 2) Barbara Kott-Blackall, Kungsgården, 1.59,26, 3) Titt Fältström. 2.02,57, 4) Karin Bergman, Gävle SK, 2.04,30, 5) Marie Kihlström, Årsunda, 2.07,56, 6) Jenny Jansson, och Åsa sjölander, 2.12,40.

Herrar, 10 km: 1) Rasmus Hemph, Hemlingby, 45,11, 2) Joel Börjesson, Storviks IF, 50,03, 3) Henrik Högström, Årsunda, 52,20, 4) Lars Fredriksson, Ockelbo, 53,43, 5) Fredrik Åström, Sogegi, 1.01,17, 6) Milton Lindh, Årsunda, 1.02,39.

Damer, 10 km. 1) Emma Bengtsson, Årsunda, 48,13, 2) Ida Palmberg, Högbo GIF, 53,07,3) Jessica Helin, Årsunda, 59,10, 4) Lena Bernhardsson, do, 59,16, 5) Ulrica Nilsson, Kungsgården, 59,33, 4) Anna Larsson, Lindesberg, 1.05,28, 5) Gunilla Juthback, Hemlingby LK, 1.06,44.

Herrar, 5 km: 1) Erik Nordlander, 24,00, 2) Kalle Gustafsson, Sogeti, 28,45, 3) Felix Nordström, 30,10.

Damer, 5 km: 1) Ottilia Albäck, Spånga, 28,19, 2) Jessica Särkimäki Eriksson, 30,26, 3) Jessica Palmgren, 34,50, 4) Ulrika Holmgren, Sogeti, 42,16.

IMG_6872

Utförligare text kommer under söndagen när jag piggnat till lite mer.

Dags för Hornbergsloppet Summer Trail – dags för mötet med St Bernhard

tröjan 2

Det är dags nu.

Dags för målgång.

Men först efter 20 tuffa kilometer.

Tävlingströjan är omtryckt och klar och i bättre form än jag själv.

Sista loppet i Tour de Gästrikland är nykomlingen i Gästrikland. Det är blott andra året som Hornbergsloppet Summer Trail arrangeras, och jag vet att fjol gick den där skogsmaran i Gävle samtidigt (jag sprang halvmaran där) och konkurrerade. Nu är den nedlagd och det är fritt fram för Årsunda IF:s tävling.

Lördagen blir därför en duell med den där fruktade rullstensåsen söder om Årsunda och ett besök på Hornbergsklack. Ska tydligen vara fin utsikt där. Vi får väl se. Ser att det är en vätskekontroll där.

Loppet har förresten tre distanser. 20 km, 10 km och 5 km.

Hornbergsloppet har en alldeles utmärkt banbeskrivning som ni hittar här. Jag har även fräckt kopierat den och de ligger längst ned i det här blogginlägget.

Det är i alla fall en alldeles lysande banbeskrivning, med varningar för var man ska ta det lugnt och uppmaningar om var man ska ösa på. För mig gäller det bara att hålla ihop kroppen och knoppen. Det har gått bra efter kalabaliken i Gävle halvmarathon.

Men!

Självförtroendet är ju inte på topp efter skadan från Rio-OS (mer om den här)

Nu ser jag i startlistan att Daniel Bernhardsson finns med i loppet också. Då vet man att det inte lämnas någon pardon.

Dock vill jag påpeka den här krönikan om denne ytterst trevliga idrottsman och så viktige spelare i Gefle IF under många år som jag där kallade St Bernhard.

(Nu ser jag även att Årsundas fotbollslag ställt in matchen mot Huge på fredagskvällen. Säg inte att det är för att Bernhardsson ska ha piggare ben…)

Ser även att min klubbkompis Anders Bergman är anmäld. Han brukar vara tiotalet sekunder före mig i start sett varje lopp, så där har jag en rygg att hålla koll på. Så länge jag kan, på grund av OS-skadan.

Jag kollar i resultatlistan från i fjol och ser att då sprang 8 damer och 17 herrar längsta distansen och sedan 3/3 10 km och 1 dam och 8 herrar 5 km-alternativet.

Nu är det fler. 8 damer och 28 herrar på 20 km, sedan 5/5 och 5/3.

Nu är det fler. Kul.

Här är banan förresten.

Karta Honrbergsloppet

Och här är hela Tour de Gästrikland.

 1. Gävle halvmarathon och Gävlemilen
 2. Hedesundarundan
 3. Gavletrailen
 4. Lidingöloppet on tour
 5. Midsommarloppet
 6. Hohällabravaden 
 7. Mörtebojoggen 
 8. Vildmarksmilen 
 9. Hornbergsloppet Summer Trail (Lö 27 aug: Årsunda 20 km

Och här är alltså banbeskrviningen av Hornbergsloppet Summer Trail.

Km Beskrivning
1 Redan första kilometern bjuder på 2 vändor upp på den berömda åsen. Även om stigen är fin är det några backar som tar en del på krafterna så det kan vara klokt att börja lugnt för att inte få upp pulsen alltför högt direkt.
2 Även under andra kilometern så ska åsen besegras ett par gånger. Backarna här är något snällare än de 2 inledande och sista delen på denna kilometer är en lång skön utförsbacke. Vid 2 km passeringen viker banan av från den stora stigen och vi lämnar här de som valt att löpa 5 km banan.
3 Denna del bjuder på skön löpning på lite mindre stigar där det kan vara svårt att passera långsammare löpare. Se upp vid vägövergången.
4 En lång rak utförslöpning är kännetecknet här. Stigen en bred och fin och här kan man vila upp sig lite –  eller passa på att hålla hög fart för att avancera någon placering. En kort sväng upp på åsen innan 4 kilometersmarkeringen passeras. Sista delen av denna kilometer springs över en grusplan så var uppmärksam på banmarkeringen så att ni hamnar rätt när ni ska in i skogen igen.
5 Återigen blir banan lite smalare och det gäller att hålla koll på var man sätter fötterna. Vid ca 4,5 km finns den första vätskestationen och där viker även 10 km spåret av. Sammantaget är detta en relativt flack kilometer.
6 En relativt lättsprungen sträcka som i huvudsak går på mindre stigar genom skogen.
7 Här kan man inledningsvis öka farten om orken finns. Det är breda fina vägar till största delen och inte mycket backar. Sista delen av denna del går dock genom en tät skog där det kan vara svårare att hålla tempot.
8 Nu blir det löpning på grusväg ett tag. Första delen går på en bilväg och är relativt flack löpning. Efter halva sträckan blir det gräslöpning men fortfarande brett och fint så om det är torrt i marken är det lättsprunget. Har det varit en regning period kan du dock få blöta fötter och en tungsprungen halvkilometer att njuta av.
9 Här inleds med en kort sträcka över en åker innan banan viker in i en skogsterräng som kräver lite mer av oss. Är du en duktig terränglöpare och känner dig pigg är det möjligt att vinna några sekunder här men om du börjar känna av löpningen så kan det vara bra att ta det lite lugnare och passa på att vila lite.
10 Fortsatt löpning genom skogen men lite öppnare och större stigar än förra kilometern. Då vi kommit ett par hundra meter kommer vi till den mest utmanande delen av banan. Bitvis svår terräng och här börjar också stigningen uppmot Hornbergsklack. När vi passerar 10 km markeringen har vi klarat av den fösta delen av stigningen.
11 Kilometern inleds med lite nedförslöpning vilket kan vara skönt för benen som förmodligen börjar kännas lite tunga. Dock är det bara en kort vila innan du svänger 180 grader och återigen börjar en seg stigning. Här springer vi på fin grusväg så är man pigg kan man fortfarande hålla ett bra tempo. Vid ca 10,8 km kommer belöningen för de senaste minuternas slit då Hornbergsklack passeras. Passa på att njuta av vyerna och vätskestationen precis på toppen.
12 Nu inleds en lättsprungen del av banan som i princip sträcker sig ända fram till ca 15 km. Denna kilometer går genom skog och man behöver vara alert då stigen på vissa sektioner är lite stening men det är ändå en chans för benen och pulsen att börja återhämta sig något.
13 Nu är det bara att löpa på. Bred fin väg och svagt utför hela kilometern. För den som inte tagit helt slut på klättringen upp till Hornberget finns chansen att göra ett par riktigt snabba kilometertider här.
14 Fortsatt lättsprunget och den sista delen springs till och med på asfalt. Även om man här kan lockas att springa i ett högt tempo kan det vara värt att tänka på att man snart kommer vika in i skogen och börja med en mer kuperad del då åsen återigen ska löpas ett antal gånger, så att spara lite krut är klokt.
15 Sträckan inleds med några hundra meter asfaltslöpning innen vi viker in i skogen och underlaget blir grusväg och stig. Svagt uppför men relativt lättsprunget även här.
16 Då denna kilometer inleds ansluter vi till 10 km spåret som vi lämnade för en dryg mil sedan. Direkt blir det en kort men brant stigning som ger en indikation på om du lyckats vila upp benen under den lättsprungna delen. Även avslutningen på kilometern är en stigning upp på åsen och här brukar det börja kännas ordentligt för de flesta.
17 Lite utförslöpning på smalare stigar och passering av asfaltsvägen som även passerades efter drygt 2 km.
Efter ca 600 meter ansluter vi till den sträckning som löpts av deltagarna på 5 km loppet och nu springs återstående del av loppet på breda motionsspår.
18 Här bjuds du återigen på ett par vändor upp på åsen men denna gång från andra sidan. Den första är kort och brant medan den andra stigningen är svagare men längre. Breda och fina spår.
19 Inledningen på den näst sista kilometern är lättsprungen. En lång nedförsbacke bjuds vi på innan vi kommer ut på start och målrakan. Dock är det inte slut riktigt än utan vi passerar målområdet och får samla kraft från applåder och hejarop innan vi viker upp för åsen återigen och närmar oss den härliga grusgropen med 4 branta nedförs- och uppförsbackar. 2 av dessa hinner du avverka innan du passerar 19 km.
20 Sista kilometern inleds med de 2 sista jobbiga backarna i grusgropen och nu gäller det att ta fram viljan och pressa ur det sista ur kroppen. Med 500m kvar blir det mer lättsprunget igen och en lång skön nedförsbacke kommer innan du passerar över en träbro och viker in på målrakan och kan njuta av publikens hyllningar…

Skadan från Rio-OS gör mig riktigt orolig inför touravslutningen i Årsunda

Touren5 - med logga

Det här är blodigt allvar.

Det här är allvar.

Jag är skadad inför Hornbergsloppet Summer Trail, den nionde och sista deltävlingen i det jag kallat Tour de Gästrikland.

Nej, jag har inte varvat upp för hårt i träningen efter den senaste insatsen, den är Vildmarksmilen där jag pressades att springa Vildmark15 och tog mig igenom helskinnad. Formen var då så god att jag veckan efter sträckte ut på Vildmarksmilensträckningen och noterade 45,15 på den.

Då var jag nöjd.

Sedan kom OS. Sedan såg jag nästan allt som gick att se, via det Viaplay-abonnemang som jag hoppas mitt företag kommer att betala.

Långa dagar, dåligt med sömn, mycket att skriva – och nånstans där i soffan hände det.

Jag måste ha suttit snett, lutat mig fram för mycket – men jag har nu oerhört ont i vänstra skinkans inre, om jag kan få skriva så. Jag gissar att det är ett muskelfäste eller nåt liknade som hamnat i kläm. Stelt är det, ont gör det när jag sitter, aningen när jag står, lite grann när jag springer på hårt underlag – och det kändes när jag körde lite fartlek i Hemlingby.

Det är på höger sida förresten, om ni undrar.

Så.

Ni kan sluta skratt nu.

Jag har ont och är aningen orolig om jag ska klara 20 km i det som jag fattat krävande Hornbergsloppet Summer Trail.

Jag hade hoppats avsluta den här touren med lite stil, alltså inte komma inlinkande/gående på slutet som jag tvingades i när jag överskattade allt som fanns i min kropp och knopp i Gävle halvmarathon (här en löpardåres försvarstal).

Nu är självförtroendet lite naggat i kanten.

Men Mo Farah reste sig i Rio. Jag har inte ens ramlat, jag har bara ont.

Det enda som är under kontroll är att jag lyckats trycka upp tröjan till lördagens lopp.

En röd bock saknas.

Jag vill gärna sätta dit den.

Återkommer med nytt blogginlägg med extraläsning om Hornbergsloppet Summer Trail under fredagen.

Tour de Gästrikland i sammanfattning.

 1. Gävle halvmarathon och Gävlemilen
 2. Hedesundarundan
 3. Gavletrailen
 4. Lidingöloppet on tour
 5. Midsommarloppet
 6. Hohällabravaden 
 7. Mörtebojoggen 
 8. Vildmarksmilen 
 9. Hornbergsloppet Summer Trail (Lö 27 aug: Årsunda 20 km)

Bara buga för rekordlöparna – och tacka för trash talk som satte fart på mig

IMG_6727

Jag får nog kalla det här en rekordsommar.

För var helst Tour de Gästrikland drar fram, nästan (!), slutar det med banrekord.

I Gavletrailen, i Midsommarloppet, i Mörtebojoggen – och nu i Vildmarksmilen/Vildmark15.

Vet inte riktigt vem jag ska vara mest imponerad av:

Robel Fsiha som öste på runt milbanan på 34,28 och putsade rekordet där med 1,10, och faktiskt sprang 3,02 snabbare än när han vann i fjol

Eller Annika Löfström som stänkte sig igenom Vildmark15 och drog av 23 sekunder på det tidigare rekordet, och nu med 1.14,48 var 1,40 snabbare än sin segertid i fjol.

IMG_6738

Får bli båda två. Här är de på en glad bild, med banrekordprischeckar.

Snabbskubbaren Robel står som klubblös, men jag snackade lite efteråt med honom och tydligen var det så att han hoppades tävla för sin gamla klubb Spårvägen igen.

Han var i alla fall helt överlägsen i milloppet där Anders Dahl fick nöja sig med att springa in som tvåa, nästan fyra minuter efter Robel. Ändå var Dahl under 40 minuter med sina 38,22 och hade nästan tre minuters marginal till trean Patrik Edlund, Stockholm.

IMG_6732

Tog en bild på Robel med familj.

Milbanan var mycket snabblöpt, men det tar inte ifrån Robel Fsiha något. Verkligen inte.

I damklassen blev det Gävleseger när Liselott Hellsten gjorde ett start lopp och vann på 46,12, lite mer än två minuter före Maja Haglund, Stockholm som var fem sekunder före Viktoria Norberg, Hofors, som hade 48,31.

Ytterligare ett namn ska nämnas från Vildmarksmilen. Björn Steffen, Ljusdal, sprang för 14:e gången – han har kört alla loppen genom åren – på tiden 49,01.

Alla resultaten från Vildmarksmilen hittar ni här.

Det var förresten 45 damer och 83 herrar som sprang, totalt 128 i milloppet.

Vildmark15?

Där var dagens man verkligen Annika Löfström, skidåkaren från Årsunda som sprungit och tänker springa så många lopp under sommaren.

15 km-banan var blöt, jobbig och svårsprungen (enligt mig) – men det brydde sig inte Annika om.

– Jag gillar att få slita och pressa mig själv, sa Annika.

Och det fick hon göra. Slita själv, alltså – för hon fick springa själv. Hon hade bara ettan och tvåan i herrklassen före sig – och sedan marginal bakåt till tredje herre.

Men banrekord blev det, även om hon höll på att trampa bort det själv på en av myrarna.

– Ja, jag var ju alldeles ensam och missade snitseln på ett ställe och fortsatte för långt rätt ut på en myr, innan jag vände mig om. Jag svor för mig själv, för jag trodde att jag hade gjort bort banrekordet där.

Så du var ute efter det?

– Ja, det var ambitionen. Nu fick jag ytterligare ett kvitto på att jag tränat bra i sommar. Jag ligger helt rätt enligt min egen, nya träningsplan inför skidsäsongen. Nu blir det lite annat, sedan Alliansloppet (Världens största rullskidetävling i Trollhättan sista helgen i augusti) – och sedan tänker jag springa Tjejmilen.

Hoppsan!

– Har aldrig sprungit det. Men vill testa hur jag klarar mig mot de bästa där.

Annika var självklart i särklass i damklassen – men i herrklassen var det hårt. Det blev till och med en spurtstrid.

Jag var just då själv ute på nån myr längre bak i fältet så jag såg inte den själv, men Jonatan Alvaeus, Upsala IF, lyckades pressa sig två sekunder före Johan Dahl.

– Jag tyckte och trodde jag hade ett litet grepp precis när vi hade avverkat slalombacken, berättade Johan. Men på den sista biten tog han sig förbi och sedan kom jag inte ikapp.

Johan var dock rätt nöjd ändå, med tanke på att han skadade sig i Gävle halvmarathon och egentligen bara tränat och sprungit korta banan i Hohällabravaden i sommar.

Alla resultaten från Vildmark15 hittar ni här

Det var nio damer och 36 herrar som sprang 15 km, totalt 45. Vilket ger totalt 173 löpare i de två loppen. Lite färre än i fjol, men jag tror att O-ringen störde. Orienterarna hade ju målgång på fredagen och hade inte hämtat sig än.

Själv sprang jag, hetsade av tävlingsledaren Rolf Wikman, Vildmark15 för första gången – och det valet är jag nöjd med. Det var en riktig utmaning, men jag tog mig runt utan att tvingas använda några reservdepåer och tyckte att jag hade bra fart i benen även i slalombacken – då var det väl lite segare i några av myrpartierna.

Kan väl säga så här att jag sprang smart, på gränsen till halvfegt – men det lönade sig.

Dessutom hade jag trivsamt sällskap. Den älgande tidigare orienteringsmästaren Lasse Lindgren gled visserligen iväg efter fyra kilometer men honom fångade jag lite oväntat in vid elva kilometer och passerade när vi kom ut på milslingan. Jag lät honom dra på det parti av stenrammel nånstans 11 och 13 km.

I början lade jag mig efter den gamle äventyraren Tobbe Hägglund och det ända fram till vätskan vid fem kilometer innan jag passerade.

IMG_6730

Mest sällskap hade jag under loppet av Simon Bergroth (här på bilden), som inledde med att kommentera min tröja med orden: ”…starkt att springa alla de där loppen, vid din ålder”.

Men lite trashtalk får man klara.

Sedan pressade Simon iväg mig som hare på myrarna för att själv undvika slukhål gissar jag. Jag slapp dock spurta, utan var några sekunder före Simon i mål.

Enligt Stefan Ehrin som placeringen och 24 sekunder före mig, sprang vi tydligen förbi en älg i skogen. Jag såg ingenting dock. Lika bra det.

13902571_1245747802136100_5586306198002765355_n

Jag valde även i det här loppet att springa lite Old Shoe, alltså med de urgamla orienteringsdojorna. Mycket klokt. Bra bett – och de satt kvar på fötterna hela loppet.

För mig var det här alltså det åttonde loppet i det jag kallar Tour de Gästrikland – där utvecklingen gått från att jag fick gå sista kilometerna i halvmaran till att jag känner mig riktigt stark (…och ibland hyfsat snabb)

Nu har jag bara ett lopp kvar – och fyra veckor att träna på. Borde gå.

 1. Gävle halvmarathon och Gävlemilen
 2. Hedesundarundan
 3. Gavletrailen
 4. Lidingöloppet on tour
 5. Midsommarloppet
 6. Hohällabravaden 
 7. Mörtebojoggen 
 8. Vildmarksmilen 
 9. Hornbergsloppet Summer Trail (Lö 27 aug: Årsunda 20 km)

Rekordlopp i Vildmarksmilen och Vildmark15

IMG_6738

Kort-kort.

Det gick undan i den 14:e Vildmarksmilen.

På milloppet satte Robel Fsiha banrekord med 34,48 – hela 1,10 vassare än det tidigare rekordet.

Och på Vildmark15 sprang Annika Löfström, Årsunda, banan på 1.14,48 – en putsning av det ett år gamla rekordet med 23 sekunder.

Damernas millopp vanns av Liselotte Hellsten, Gävle, på 46,12, medan Jonathan Alvaeus, Uppsala, vassast och vann en spurtduell med Johan Dahl, Högbo AIK. Alvaeus hade 1.11,41 och var två sekunder snabbare.

HÄR är alla resultaten från Vildmarksmilen

HÄR är alla resultaten från Vildmark15

Mer om loppen kommer under söndagen, där det ska analyseras ordentligt.

Största guiden till Vildmarksmilen: TV, fakta – och lite fabuleringar

Touren5 - med logga

14:e upplagan! Där ser man.

Därför försöker jag samla ihop den kompletta guiden till Hemlingby LK:s Vildmarksmilen. Loppet som blir det åttonde på min egen Tour de Gästrikland.

Har fått lite extramaterial från Rolf Wikman, tävlingsledaren för Vildmarksmilen, som är riktigt intressant.

Björn Steffen från Ljusdal, som är anmäld i loppet, har sprungit a-l-l-a tidigare 13 loppen. Imponerande måste man säga.

Här är tio-i-topp när det gäller antal lopp:

Björn Steffen 13, Patrik Persson 11, Håkan Brodin 10, Mats Johansson 10, Tobias Jansson 9, Daniel Holmgren 8, Kent Lindblom 7, Stefan Hellman 7.

Totalt har 1 753 gått i mål i de olika loppen 2003 till 2015. I fjol sprang 272 loppen, det finns ju Vildmarksmilen, Vildmark15 och även Lilla Vildmark på 600 m utan tidtagning.

Själv har jag faktiskt sprungit fem lopp, och var 2005 nere på tiden 41,41. Det gör jag aldrig om.

Därför!

Nu tänker jag, kraftigt hetsade av tävlingsledaren Rolf, springa Vildmark15 för första gången. S-å mycket har han hetsat mig, så jag till och med provsprang banan med GoPro-kamera.

15-bilden

Ni kan se testloppet här – i snabbspolning fyra gånger.

Med hjälp av kilometerguiden längre ned här så går det faktiskt att hänga med och hitta runt. Det där sistnämnda hade jag däremot problem med. Kolla in banbeskrivningarna här som Kjell Björk hjälpt till med:

Vildmarksmilen

0–3 km: Lättsprungen stig

3–4 km: Stig med svårare inslag som rötter, stenar och blötmark

4–5 km: Stenig stig/väg över kalhygge

5–6 km: Mosse och myr delvis med spång

6–7 km: Stig av varierande kvalitet

7–9 km: Lättsprungen stig. Varning för svår brant före bro över bäck

9–10,7 km: Mycket uppförslöpning med målgång uppför slalombacken

 Vildmark 15

0–3 km: Lättsprungen stig

3–3,8 km: Stig med svårare inslag av rötter, stenar och blöthål

3,8–5 km: blötmark, mosse och stenbunden stig

5–6 km: Grusväg, lättlöpt stig

6–7 km: Smal stig över tallhed, grästuvestig

7–8,5 km: Stenig stig med rötter, ­hällar och hygge

8,5–10,3 km: Blötmyr och grusväg

10,3–11 km: Hygge, hällar

11–12 km: Grusväg, hygge

12–13 km: Våtmark, stenbunden stig som anslutet till Vildmarksmilen

13–14 km: Lättsprung        en stig. Varning för svår brant före bro över bäck

14–15,7 Mycket uppförslöpning med målgång uppför slalombacken och mot spårcentralen

Först tänkte jag faktiskt vända efter 3,8 km, när man viker av från milbanan och börjar med att trampa rätt ned i myrmark.

Och det är bara början.

Jag sprang Gavletrailen i början av juni och hade kul – och där var det stenigt, fullt av rötter – och lite blötmark.

Det var ingenting mot det här. I Vildmark15 är det totalt flera kilometer ren myrlöpning där det ofta handlar om att få med sig båda skorna vidare.

Dessutom är det fullt med undervegetation när man är ute på några hyggen som gör det svårlöpt.

Den där avslutningen uppför slalombacken är därför den lättaste biten, även om jag kommer att vara trött där. Men slitet gör man ute i skogen på Vildmark15 – och efter provloppet förstår jag vad Rolf Wikman menar med en rejäl utmaning.

Det kan mycket väl bli så att jag blir sist, men det enda målsättning jag har är att hitta till fotbollsmatchen Gefle IF-Hammarby kl 16. Det borde gå.

För jag räknar med att hitta runt nu, lite upptrampat blir det ju – och nu vet jag ju hur banan går. Tror jag.

Egentligen är det bara ett parti som jag inte gillar och det kommer vid 12-13 km där det är ordentligt stenigt och vrångt.

Troligen plockar jag fram de gamla orienteringsdojorna igen, de jag hade i Gavletrailen.

efterbild

Det gäller att stå på benen också. Det gjorde inte jag här, trots att jag fortfarande var kvar på milslingan,

TV: Se klippet med mitt fall här.

Fallet

Totalt har 1753 löpare gått i mål under alla loppen 2003- 2015. Vildmark15 föddes förresten redan den fjärde året, 2006.

Här är förresten alla anmälda till loppen i år.

Här hittar ni dessutom alla resultaten 2003–2015

Mer fakta, lite banrekord:

Vildmarksmilen (10,7 km)

Kvinnor: Anna Mårsell, Stora Tuna OK: 42.08 (2007).

Män: Mikael Lindberg, Edsbyn, 35,58 (2009).

Banrekord Vildmark15 (15,7 km)

Kvinnor: Louise Bergfeldt, IFK Mora: 1:15:11 (2013)

Män: Kent Ohlsson, Södertälje-Nykvarn OF: 1:02.32 (2015)

Så här gick det fjol, segrarna alltså (och här är alla resultaten)

Vildmark15 (15,7 km)

Kvinnor: Annika Löfström, Årsunda IF 1:16:28

Män: Kent Ohlsson, Södertälje-Nykvarn OF 1:02.32,

Vildmarksmilen (10,7 km)

Kvinnor: Moa Enmark, Gefle IF 43,25

Män: Robel Fisha, LTI 37,26

För mig är det här alltså det åttonde loppet i det jag kallar Tour de Gästrikland – klarar jag det här har jag bara ett lopp kvar. Här är hela den listan.

 1. Gävle halvmarathon och Gävlemilen
 2. Hedesundarundan
 3. Gavletrailen
 4. Lidingöloppet on tour
 5. Midsommarloppet
 6. Hohällabravaden 
 7. Mörtebojoggen 
 8. Vildmarksmilen (Lö 30 juli: Gävle, 15 km)
 9. Hornbergsloppet Summer Trail (Lö 27 aug: Årsunda 20 km)