Ögonblickslyckor

Laxen och sillen åker ut och in i kylen, potatis kokas och köttbullarna värms igen och igen. Där Aladdinaskens favoritpraliner låg gapar nu bara tomma hål. Och här sitter jag, det är Annandag Jul och jag bara älskar ledigheten. Inga tider att passa. Inget mobilalarm som låter på morgonen. Jag kan vara uppe hur länge jag vill och sova tills jag vaknar. Gud va bra jag har det!

Och stjärnorna på himlen de blänka. I går kväll var det magiskt. På riktigt. Vi stod i mörkret vid stranden och såg upp mot himlens mörka rund där tusen miljoner stjärnor gnistrade. Det är andlighet för mig. Och romantik. En vacker stund att spara i mitt hjärta.

Jag kallar såna stunder ”Ögonblickslyckor”. Såna samlar jag på. Inte så att jag har dom i en låda, men jag har dom i hjärtat. Lycka är för  mig inget som finns konstant i månader, eller ens veckor. Intensiv lycka, som känns i hela kroppen och själen, som vibrerar i vaje cell och sprider ett gyllene ljus inuti hjärtat, är dyrbar. Den finns i nuet, och varar från en tiondels sekund upp till högst ett par timmar. Och den kräver närvaro. medvetenhet.

Jag kan leverera några ögonblickslyckor.

Nyårsdagen 1979

Jag kommer ut från Tomaskyrkan. På mitt vänstra ringfinger gnistrar vigselringen. Det är trettio grader kallt ute men i mig är det varmt och alldeles lyckligt.

Juni 1998 och juni 2002

Mina döttrar tar studenten. Det behövs inga ord.

Maj 2000

Jag är klar med min addiktologutbildning. Vi har examen. Jag tar emot ”Korpen” av min väninna och kurskamrat. Tårarna rinner.

År 2002 på Long Island.

Jag har varit på bröllop. Sitter i en hyrd Lincoln på väg till Amagansett. Ur väskan tar jag upp den lilla asken som låg vid mitt kuvert på bröllopsmiddagen. Inuti ligger en utsökt chokladpralin som jag stoppar i munnen. Jag är i ögonblicket, i nuet, och inser att just detta ögonblick kommer inte tillbaka.

Eller ta den här:

Juni 2008

Jag kliver ut i havet, det är årets första dopp. Solen skiner, jag är på en ö. Vi har åkt båt dit och klivit i land. Hela sommaren ligger framför mig.

Annandag jul 2008

Jag sitter här bredvid julgranen. Mina döttrar sitter intill mig. En av dom har somnat. Vi har ätit. Ljusen brinner. Kaffe på gång, allt är bra.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *