Hur det kan bli.

Skulle duviljaboiNew York? (Vad är det somhar hänt meddendärsomgörmellanslag? Måste ha spillt te medsocker eller nåt. Ellermarmelad? Valnötsglass kan detvälinte vara?)

Men allvarligt. Jag tänker ibland på om jag ska bo i Gävletrakten all my remaining life. Jag föddes i Västerås, men sen jag var sex har jag bott här. Jag känner mig som en riktig Gävlebo och jag älskar min stad. Faktiskt mest på vintern, troligen beroende på att somrarna tillbringade jag på ön, jag hade tur. Det tyckte jag tills jag blev tonåring och träffade en kille och såg den sabla ön som Alcatraz Island. Inte alla dagar på sommaren, men många kan jag säga. Men jag hade kompisarna där, det var bara det att ibland höll jag på gå i bitar för jag ville vara med honom, han som var sextonochetthalvt och körde schasmoppe åt en elfirma så håret fladdrade. Det fanns en familj på ön som hade telefon, och jag gick till dom och ringde. Farsan vägrade köra mig till stan, men när jag var typ arton fick jag lifta hem över helgerna, det var 1972, han med schasmoppen låg på KA 5 och kom hem varannan helg och på söndag eftermiddag följde jag inte med till tåget för då kändes det som i ”Dimmornas Bro” och jag skulle ha gråtit floder. I stället hoppade jag på Norrsundsbussen och fick gå tre kilometer efter vägen och sen en kvart genom skogen och sen ro över till ön. När jag kom fram spelade jag ”I´ve got you Babe” med Sonny & Cher och längtade tills jag skulle hitta det gula kuvertet med hans brev i postlådan. Den låg vid vägen såklart, så över viken med båten, en kvart genom skogen, och där stod vi, Lars och Anita och jag, och väntade på postbilen.

Farsan åkte inte gärna någonstans på semestrarna. Det var ön som gällde. Jag minns när jag hade urinvägsinfektion, som hade gått upp i njurarna så det värkte i ryggen och jag hade hög feber. Inte förrän grannen sa att det är nog bäst att hon får träffa en läkare åkte vi. När hunden gjorde sig illa på årklykan så ett stort sår slets upp hämtade farsan en granne som var tandläkare, han hade medel till att bedöva och sedan sy ihop såret.

Det värsta är att ibland förstår jag honom. Det har hänt att jag nästan gråtit vissa sommardagar, när jag varit tvungen att åka till stan. När havet glittrar  och vinden ligger på åt rätt håll så badtermometern visar nitton grader, och solen steker och svanarna simmar med sina ungar, då borde det vara alldeles självklart att få stanna. Dricka en kopp Java efter badet, med nybakad sockerkaka, lyssna på alla sommarljuden och bara vara här och nu.

Ibland svävar texten i väg åt ett helt annat håll än vad jag har tänkt. Jag undrade om någon skulle kunna tänka sig att bo i New York? Och hamnar i ett målande inlägg om en havsvik tre mil härifrån.

Ja detsägervälallt.

 

2 reaktioner till “Hur det kan bli.”

 1. det är ju så lustigt det här med New York! Asså för bara någon dag sedan bestämde jag och min sambo att vi skulle åka till New York när vi fyller 30. Sedan dess har jag stött på massor med artiklar om just New York och nu skriver du om New York Eva, så intressant att det blir så här tycker jag. Innan vi beslutade så hade jag nästan inte hört talas om New York…nä inte riktig så men ändå.
  Jag får nog återkomma till dig om huruvida jag kan tänka mig att bo där eller ej, när jag kommit tillbaka efter besöket.

  kraam

 2. jagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvill

  jagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvill

  jagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvill

  jagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvill

  jagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvill

  jagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvillilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvill

  jagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvilljagvill’
  :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *