Rädsla och Kärlek

Jag längtar hem.

Hem till skogen. Jag är inte där nu eftersom avloppet är fruset fortfarande och det blir så knöligt att diska och duscha och hålla på.

En del saker i livet behöver jag för att må bra. Förutom det som tas upp i Maslows behovstrappa menar jag.  En grej är närheten till hav och skog. Veta att jag kan se havet inom ett par minuter, det är lycka.  Jag behöver kunna se stjärnorna på himlen utan gatlysen som konkurrerar.

Jag behöver kaffe på morgonen och jag behöver människor som förstår och orkar lyssna. Jag har både och. Vilken tur! Och jag behöver få skriva och har alltid en penna och en liten anteckningsbok med mig, om jag skulle komma på nåt bra till boken mitt i rulltrappan på Nian eller på Statoil medan jag tankar.

Frihet är oehört viktigt för mig. När människor försöker kontrollera mig blir jag galen. Det är det värsta jag vet. Och det finns en förklaring till det, jag lovar!

Chefer som har kontroll finns det gott om. En chef ska leda, inte kontrollera. Inom socialtjänsten finns det många kontrollfreakar, både i ledarställning och i andra positioner. ”Familjehjältarna” väljer ofta jobb där de får fortsätta vara behövda. Hemtjänst, sjukvård, soc, skola och dagis, terapeuter (hm). Tommy Hellsten, en av mina favoritförfattare, säger att när arbetsplatsen leds av en rädd chef, då ska man gå. Jag tror honom. Men jag gick inte för jag var själv rädd. Utan tillit till att få ett nytt jobb. Kontroll kommer ur rädsla. Och jag har kontrollbehov och min kompis sa häromdan att ”Du ska ha kontroll på ALLT ta mig sjutton”.

Ja. Nästan. (I´m working on it. Det går så där.) 

Det finns egentligen bara två grundkänslor. Det är rädsla och kärlek. Allt går att härleda till antingen eller. Tänk om det är sant. Vilken känsla vill du vara mest i?

Tystnad är ett annat av mina viktigaste behov. Jag uppskattar när jag står utanför mitt hus och det är så där tyst så det nästan slår lock för öronen. Men jag behöver musiken också! Utan musik vore det tomt. Att dra på en värstinglåt när jag är enegilös kan göra underverk. Det är som en berusning fast nyktert om ni förstår.

Tacksam i dag för:

  • att räkningarna är betalda i tid for once
  • ett fint samtal med Maud
  • och något mer som är hemligt. Jättehemligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *