Saffran och relationer

Jag har bakat en saffranskaka. (Recept på www.ica.se) Det doftar gott här inne! Varmt och skönt är det också. Släpade hem en kasse ved från JULA. Ja, jag vet, det blir dyrt att köpa så. Har lagt ut en krok till en tjej jag känner i grannbyn, hon ska kolla om någon där säljer lite billig ved.
Under här där jag skriver nu får jag plötsligt syn på ett utkast från augusti, den femte.
”Bryggseglar i väntan på goda vänner som ska besöka vår ö” … Jo, det var tider, det. I denna kyla är det svårt att känna känslan av sommar, sol och hav, en brygga där man kan sitta och plaska med benen, höra måsarna…
Men december är också en härlig månad. Fast i går när jag körde på E4:an och inte såg vad som var väg och inte, då var det läbbigt. Snön yrde framför strålkastarna, spåren sopades igen efter bilarna före. Då gick det inte fort kan jag säga.
Jag är trött. Förskräckligt trött. Det kostar på att köra femton mil om dan. Kom inte och föreslå att jag ska åka tåg bara. Nej tack. Min kollega hade väntat i över en timme på tågen hem från jobbet i går. I typ minus tjugo. Kul.
Jag har tänkt mycket på relationer de senaste veckorna. På vän-relationer, och på love-relationer. Det jag har kommit fram till är, att det är viktigt att få något tillbaka i vänskapsrelationer. Ja, självklart också i kärleksrelationer, men det känns mer självklart där… Att inte bara vara den som föreslår, ringer, kommer, utan att det är något som finns hos båda eller om det är flera, hos alla i ”gänget”.
Ibland blir det så, att någon tar ”rollen” av initiativtagare till att träffas. Det sker omedvetet, tror jag. The leader of the pack, liksom. Och det kan vara helt OK. Men om det känns knäppt att alltid vara den, ja då får man väl hojta till, då. Säga hur det känns.
Kärleksrelationer då, ja, det är knepigt ibland. Det finns många olika förhållanden, övergångsförhållanden, BI-förhållanden (Bättre än Inget), vänsterprassel, slentrianförhållanden, beroendeförhållanden, enbart sexförhållanden, och så finns det kärleksförhållanden, såna som är på riktigt.
Dom andra då? Som sitter fast i något dom inte vill, egentligen, men inte vågar bryta upp för att dom är rädda att bli ensamma, rädda att såra den andra, rädda att ingen annan vill ha dom, rädda att dom ska dö ensamma, rädda att den som lämnas super ihjäl sig om han/hon blir ensam, rädda att inte klara av sin ekonomi som ensamstående, rädda att barnen ska bli ledsna. rädda att mamma och pappa ska bli ledsna, eller gamla mormor, rädda att inte få träffa barnen, rädda att han (för oftast är det en han) ska förfölja henne och aldrig släppa taget om henne, rädda att inte stå ut med tomheten som blir, eller svarta hålet inuti som man kanske upplever har fyllts lite av en relation, rädda för ångest eller att inte få hjälp med snöskottningen eller att bli isolerad. Rädd rädd rädd. Så rädd, så hellre stannar man i det som är, fast det inte är vad man vill egentligen, men det är tryggt, och är det otryggt så är det tryggt ändå för den som levt i kaos hela sitt liv blir trygg i det.
Och före jul kan man ju inte flytta isär, och sen är det ju födelsedag och sen blir det påsk, och sen semester, så när kan man skilja sig egentligen?
Ja, inte vet jag. Men jag vet att jag skulle inte vilja leva ett liv där jag inte får vara den jag är, för att någon annan klagar och kritiserar, och jag vet att jag inte vill bli begränsad i mitt liv av någon man, och jag vet att jag vill bli bemött med respekt och jag vet att jag vill kunna bara få vara utan att någon ska styra, kontrollera och bestämma mina dagar och min tid.
En kvinna jag känner bodde ett tag med en man som sa:
– Tror du att du kan komma och gå som du vill här, du?!
Hon flyttade ut ganska snart.
Smart tjej.

En kommentar till “Saffran och relationer”

  1. Nu passar du dig så du inte blir frestad att baka fler godsaker. Det är så lätt man kan tänka ”jag smakar lite av smeten” Tänk att det finns så mycket som är gott och allt det är dåligt för kroppen.
    Nä nu skakar vi loss och dricker en god shake.
    Stay Skippersmart………..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *