Att vara lycklig.

Vad innebär egentligen begreppet lycklig?
För mig är det allt från en stilla förnöjsamhet till intensiv glädjekänsla, sekundsnabb, som kan uppkomma plötsligt och försvinna lika snabbt. Det är det jag kallar ”ögonblickslyckor” och dom samlar jag på. Vad den känslan utlöses av kan vara olika saker, ofta små händelser eller situationer.
Jag tror verkligen att det går att välja glädje.
Det jag också reflekterar över denna förmiddag är, att jag i mitt singelliv mår otroligt mycket bättre än i den senaste relationen. Det var ett ohyggligt destruktivt förhållande som varade i drygt två år. Det var kolossalt smärtsamt och i efterhand ser jag mycket tydligt att det påverkade mig negativt i förhållandet till mina vänner, mina barn och på mitt arbete. Faktum är att jag inte återhämtat mig än från vissa saker. Psykisk misshandel sitter kvar, medan blåmärken bleknar. Och det har snart gått sex år.
Ändå är jag tacksam att det gick ”bara” två år. Det hade kunnat gå tio, eller femton.
Att leva nära någon som hela tiden kritiserar och klandrar, skriker och gapar, gör att man krymper. Den andres ord blir till sanning i en själv.

Men nu var det lycka jag ville skriva om!
Lycka upplever jag när jag är i nuet. När jag verkligen är medveten om vågorna som rullar in mot stenarna på stranden, och om hur maten på tallriken smakar, hur mitt barnbarns lilla hand känns i min.
Om jag sitter och äter en god middag och samtidigt i tanken oroar mig för något i nästa vecka, så upplever jag inte hur maten smakar. Jag kanske kastar i mig tuggorna och sväljer utan att reflektera och känna. Efteråt vet jag inte om jag har ätit eller ska.
Livet susar förbi mig.
Jag har inte råd med det.
Jag vill vara med. Uppleva med alla sinnen.
Ordet nykter betyder ”närvarande”.
Det är skillnad på att vara nykter och spritfri.
Den som bara ställer undan flaskan blir ingen närvarande person. Det är oftast en människa som är rastlös, orolig och lättirriterad. En som inte kan sitta stilla. Benen hoppar. Personen sitter där på stolen, men ingen är ”hemma”.
För att finna nykterhet krävs behandling och för att behålla nykterheten krävs ett fortsatt arbete i tillfrisknandet, livet ut. Det är lätt hänt att alkoholister byter drog när man upphör med sitt mötesgående. Relationer, sex, spel, träning, arbete, shopping, mat, läkemedel, ja, vad som helst som ger en illusion om lindring. Till slut är personen tillbaka vid huvuddrogen igen.
Det finns inga genvägar.
Tillfrisknande är färskvara.
Det sker i nuet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *