Ljuvligt god kardemummadoftande granola.

Kan bli en krasch från en kinesisk 20-tonsraket i Europa, läser jag. Om bara några dagar. Den beräknas slå ner i sydliga Europa. Men man vet inte riktigt.

Jag vill inte tänka på det där. Jag vill se nattviolerna efter grusvägen igen i sommar. Dom är fridlysta men jag brukar kunna böja mig ner i dikesrenen och dofta. Ta ett foto. Det finns vissa saker som är mer värdefulla för mig än guld och diamanter. Nattviol är en sån grej.

Det är fredag. På väder-Appen visas symbolen för snöflingor. Well, det är inte helt ovanligt i maj månad. Jag vill ändå åka till landet i dag. Vi har en ny spis i huset. Den forslade jag till ön i båten i veckan. Det var en gynnsam vind den dagen, solen sken och det snöade inte. Sånt man får vara tacksam över. DHL kom på utsatt tid och allt bara flöt på.

Jag ska hämta utombordaren innan jag åker ut. Den är på verkstan. Har kört med elmotorn nu. Det är trevlig och tyst. Lätt att bära. Men den ska sitta på flotten. Jag har köpt ett tält nu förresten. I sommar ska jag sova ute på vattnet. Det är en punkt på min BuJo.

En dag gjorde jag en granola. Det är med smak av kar de mumma, och det är dadlar i bland annat. Recept från Elsa Billgren.

KARDEMUMMAGRANOLA
2000 ml

4 DL HAVREGRYN
2 DL RIVEN KOKOS
1 DL PUMPAFRÖN
1 DL SOLROSFRÖN
1⁄2 DL LINFRÖN
2 MSK CHIAFRÖN
2 DL PEKANNÖTTER
1 DL MANDLAR
1 DL HASSELNÖTTER
12 DADLAR
3 MSK KOKOSOLJA
1 DL FLYTANDE HONUNG
1 TSK STÖTT KARDEMUMMA
1 TSK KANEL
2 NYPOR FLINGSALT

1. Sätt ugnen på 175°c.

2. Hacka pekannötter, hasselnötter, mandlar och dadlar grovt. Blanda alla ingredienser i en skål.

3. Bred ut granolan på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugnen i 6 minuter. Ta ut plåten och rör runt
granolan. Baka sen i ugnen i ytterligare 3 minuter.

4. Låt svalna på bakplåtspappret och förvara sen granolan i en burk med lock.

Den ska serveras på bryggan i sommar tillsammans med en krämig yoghurt och färska blåbär, medan en ljum bris smeker mina brunbrända ben och bästa kaffemuggen fylls med nybryggt doftande kaffe.

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *