Se tv-intevju med världens enda anarkistiska minister!

För några dagar sedan publicerade jag en intervju med Taiwans IT-minister, Audrey Tang på NA:s ledarsida. Hon är något så ovanligt som en anarkistisk minister – och dessutom transsexuell. Intervjun i NA handlar bland annat om hur Audrey Tang medverkar till att utveckla en digital demokrati i Taiwan.

Nedanstående tv-intervju handlar främst om öppenhet och om varför Audrey Tang visar många av sina möten på nätet, inklusive den intervju som jag gjorde för en tid sedan.

25 maj kan bli avgörande dag: Är det Kinas kommunistiska parti som bestämmer över flygbolag i väst?

En rad flygbolag – bland annat SAS och Finnair – har gett efter för Kinas krav att Taiwan ska beskrivas som en del av Kina. (AP Photo/Ng Han Guan)

Tidigare skrev jag här på bloggen om vilka flygbolag som inte gett efter för Kinas påtryckningar att de ska beskriva Taiwan som en del av Kina. Tyvärr har listan över flygbolag som backat för de kineiska kraven blivit längre, bland annat har Air Canada kapitulerat för de kinesiska påtryckningarna.

I ett brev som skickats till en rad flygbolag kräver den kinesiska luftfartsmyndigheten att de beskriver Taiwan som en del av Kina. Myndigheten kräver också att Taiwan har samma färg som Kina på kartbilder. I ett brev till amerikanska United sätts också ett datum för när kraven ska vara uppfyllda, nämligen den 25 maj. Och det verkar sannolikt att det datumet gäller även andra flygbolag som tagit emot hotet från Kina. När jag skriver detta, på eftermiddagen den 23 maj, så betecknas fortfarande Taiwan som ett eget land på Uniteds hemsida.

J. Michael Cole, som bland annat är chefredaktör för Taiwan Sentitel och forskare, påpekar i en intervju för nyhetsbyrån AP att det handlar om en förtryckarregim som kräver att få bestämma vad vi säger och skriver. Så här säger han bland annat:

“What’s at stake is that we’re allowing a revisionist regime with a terrible track record on freedom of speech to dictate what we say and write in our own countries”

“If Beijing does not encounter red lines, it can only keep asking for more.”

Att även det skandinaviska flygbolaget SAS har gett efter för Kina har uppmärksammats en del i nordiska medier. Men det har varit påfallande tyst i svenska medier. Radioprogrammet Konflikt uppmärksammade frågan för en tid sedan. Jag själv skrev om det här på bloggen och i en huvudledare i NA. Men generellt har det varit påtagligt tyst att Kinas kommunistiska parti faktiskt är med och styr över ett flygbolag där regeringarna i Sverige, Norge och Danmark hör till de största ägarna.

Ett annat exempel på hur Kinas påtryckningar fungerar gäller modeföretaget The Gap. I en butik i Kanada såldes en T-shirt med en karta över Kina, där Taiwan inte var med. Kinesiska myndigheter röt till. Och modeföretaget bad om ursäkt i ett tonläge som närmast får beskrivas som förödmjukande, vilket naturligtvis skildrades i den kinesiska propagandatidningen Global Times.

Enligt en sammanställning på nyhetsbyrån AP:s hemsida för några dagar sedan hade följande flygbolag inte gett efter för Kinas påtryckningar. De beskriver alltså Taiwan som ett eget land: American Airlines, United, Hawaiian airlines, Cathay Pacific, HK Express, Hongkong airlines, Air Macau, Singapore Airlines, Eva Air, Thai Airways, Qantas, Air France, KLM, Turkish Airlines och Emirates.

Bland de flygbolag som refererar till Taiwan som en del av Kina finns följande: Air Canada, Lufthansa, British Airways, Finnair, Garuda Indonesia, Asiana Airlines, Philippine Airlines, SAS, Swissair, Malaysia Airlines, Cebu Pacific Air, Aeroflot, Alitalia, Austrian Airlines, Air Mauritius, Etihad Airways, Iberia, El Al, MIAT och S7.

Robert Daly från Kissinger-institutet säger enligt en AP-artikel som är daterad den 22 maj att om flygbolagen agerar var och en för sig, så kommer de sannolikt en efter en att ge efter för de kinesiska kraven. Däremot säger han att den amerikanska regeringen skulle kunna verka för ett mer samordnat agerande gentemot Kina. Detta borde vara en fråga som tas upp på högsta nivå i EU. Det är en skrämmande tanke att Kina kan påverka hur en T-shirt som säljs i en butik i Örebro eller Stockholm får se ut.

 

 

Här är flygbolagen som inte anpassat sig till Kinas påtryckningar om Taiwan

På bilden: Ett plan från det taiwanesiska flygbolaget Eva Air landar på Songshans flygplats i centrala Taipei. (AP Photo/Wally Santana)

En rad flygbolag har fått brev från den kinesiska luftfartsmyndigheten med uppmaningen att beteckna Taiwan som en del av Kina. Det ackompanjeras med ledarartiklar i till exempel Global Times som mer eller mindre öppet hotar Taiwan med militärt våld om inte demokratin Taiwan anpassar sig till det kommunistiska Kina.

Så här skriver till exempel Global Times:

”But the actions taken by the PLA have changed many people’s expectations on how the Taiwan question will be solved. This is just a start. ”

I statligt kontrollerade medier hotas alltså demokratin Taiwan öppet med ett militärt angrepp.

I en ledarartikel som just handlar om hur just flygbolagen hanterar Taiwan skriver tidningen:

”By labeling Taiwan a ”country,” some foreign firms sustain the fantasy of independence forces and blur the outside world’s understanding of the status of the island.”

Det skandinaviska flygbolaget SAS har gett efter för de kinesiska kraven. Där tycker jag att det finns anledning att ställa kritiska frågor till ägarna, eftersom bolaget till 44,1 procent ägs av de skandinaviska staterna, alltså Sverige, Norge och Danmark. Och av de tre staterna är det Sverige som har den största ägarandelen, 17,9 procent.

Jag noterar också att amerikanska UD har reagerat starkt mot Kinas påtryckningar. Från Sverige är det knäpptyst. SAS flyger inte ens till Taiwan, men det går att boka resor till Taiwan från SAS hemsida, med byte i exempelvis Hongkong eller Tokyo.

Tidningen Business Insider har listat hur några av flygbolagen betecknar Taiwan. Följande flygbolag håller fast vid att beteckna Taiwan som ett land, trots påtryckningar från Kina: United Airlines, Qantas, Singapore airlines, Emirates, Air Canada, Air France.

För SAS-kunder kan det vara värt att notera att flera av de flygbolag som fortfarande betecknar Taiwan som land är med i Star Alliance. Du kan alltså få bonuspoäng på ditt SAS-kort och ändå välja ett flygbolag som betecknar Taiwan som ett eget land.

Bland de flygbolag som betecknar Taiwan som en del av Kina finns British Airways, Etihad och Lufthansa. När jag själv kollade Finnair, så visar det sig tyvärr att även det finska flygbolaget har gett efter för Kinas påtryckningar.

Sedan finns det några flygbolag som undviker att ställa frågan på sin spets. Air Asia undviker till exempel att ha några länder. Där finns bara städerna listade. Air Malaysia säger att Taiwan är ”Republiken Kina”, vilket ju är det formella namnet på Taiwan som stat. Det Hongkong-baserade bolaget Cathay Pacific skriver ”land/region”. Vips så undviks frågan. Just Cathay Pacific har anledning att vara rädda om marknaden i Taiwan eftersom flyglinjen mellan Taipei och Hongkong är en av världens mest trafikerade internationella flyglinjer.

 

Dollarsedlar – kommunistiskt maktmedel mot demokratin Taiwan

Kina har tidigare erbjudit miljardbelopp i dollar till länder som bryter med Taiwan. Nu har Dominikanska republiken fallit för Kinas lockrop. Foto: Claudio Bresciani / TT

Så minskade antalet länder som har diplomatiska relationer med Taiwan från 20 till 19. Dominikanska republiken har beslutat att bryta med Taiwan och i stället upprätta diplomatiska relationer med Peking.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu säger att Kina har erbjudit Dominikanska Republiken ”astronomiska” belopp. Men det har också visat sig att Kina lovar runt men håller tunt, anser utrikesdepartementet i Taipei och pekar på Costa Rica som exempel.

Kina utlovade investeringar på 1,4 miljarder dollar för att bygga ett raffinaderi och vägar i Costa Rica. Det löftet hölls inte. Inte heller har Kina hållit sitt löfte om 140 miljoner dollar i bistånd till Sao Tomé och Principe, enligt UD i Taipei.

Under president Tsai Ing-wens mandatperiod har tre länder brutit de diplomatiska relationerna med Taiwan: Sao Tomé och Principe, Panama och nu även Dominikanska Republiken.

Tidigare rådde en ”diplomatisk vapenvila” mellan Taiwan och Kina. Det innebar att Kina accepterade att ett antal länder har diplomatiska relationer med Taiwan.

En talesperson för Amerikanska institutet i Taiwan (som är USA:s informella ambassad i landet) beklagar att Kina på det här sättet lockar ett land att bryta med Taiwan. Detta bidrar inte till regional stabilitet, säger Sonia Urbom, talesperson för Amerikanska institutet i Taipei.

Vad säger Sverige? Förmodligen inte mycket. Men jag vill i det sammanhanget påminna om vad Margot Wallström sade när hon läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration: ”Demokratin är kärnan i Sveriges utrikespolitik.” Ta då ställning för demokratin Taiwan och mot diktaturen Kina!

 

 

 

Är det Kinas kommunistiska parti som bestämmer över SAS?

Flygpbolaget SAS har diskret tagit bort Taiwan som eget land. 
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix / TT / kod 20520

I radioprogrammet Konflikt uppmärksammas bland annat hur Taiwan har behandlats av Skatteverket och av flygbolaget SAS. I båda fallen har Taiwan tagits bort som eget land och beskrivs nu som en del av Kina. Det är en direkt oförskämd beskrivning, med tanke på att Taiwan är en fungerande demokrati.

Tidningen Foreign Policy uppmärksammar att amerikanska flygbolag varit utsatta för starka påtryckningar från Kina att plocka bort alla referenser till Taiwan som ett eget land.

De kinesiska luftfartsmyndigheterna kräver att United Airlines och American Airlines följer Kinas restriktioner när det gäller ”separatism” och att de följer kinesisk lag. Då är läget alltså följande. Ett flygbolag i den självständiga och demokratiska staten USA driver trafik eller säljer biljetter till en annan självständig och demokratisk stat – Taiwan.  Då lägger sig ett tredje land i och kräver att få bestämma hur Taiwan ska benämnas.

Utrikesdepartementet i Taiwan har fördömt Kinas agerande.

Vi kan vara förvissade om att den ändring som SAS har genomfört har skett efter påtryckningar från Kina. Vi kan också vara förvissade om att UD;s påstötning mot Skatteverket att ändra beteckningen på Taiwan beror på att UD prioriterar relationerna med den kommunistiska stormakten, snarare än att slå vakt om Taiwans frihet.

Foreign policy skriver så här:

”China’s demands to U.S. airlines are part of an increasingly coercive campaign by Beijing to bring foreign companies, including their operations outside of China, in line with the Communist Party’s official stance. By threatening to deny access to its enormous markets, China uses economic leverage to achieve foreign-policy goals.”

Det innebär inte bara att Kinas kommunistiska parti får ett direkt inflytande över ett skandinaviskt flygbolag. Det kan få större följder än så. Säg till exempel att någon skickar ett paket till Taiwan som innehåller böcker eller tidskrifter. Och så råkar paketet, på grund av svenska myndigheters underdånighet gentemot Kina, hamna i Kina i stället för Taiwan. Då hamnar böckerna eller tidningarna i händerna på kinesiska censurmyndigheter.

Det finns inga som helst tecken på återhållsamhet eller respekt för andra länders lagar hos de kinesiska myndigheterna. Om Kina anser att landet kan utnyttja sin ekonomiska styrka för att bygga ut sin censur till andra länder, så kommer det förmodligen att ske. Akta dig om du arbetar i ett företag som ägs av kinesiska ägare!

Mänskliga rättigheter i Taiwan: utsatta migrantarbetare

Den statliga nyhetsbyrån i Taiwan refererar till en rapport från amerikanska UD som säger att migrantarbetare i Taiwan ofta utsätts för exploatering och övergrepp.

I Taiwan finns omkring 600 000 migrantarbetare från länder som Indonesien, Vietnam, Filippinerna och Thailand.

I Taiwan finns omkring 600 000 migrantarbetare från länder som Indonesien, Vietnam, Filippinerna och Thailand.

Det har genomförts en del lagändringar för att förbättra situationen, till exempel lagstiftning som ska göra det möjligt för migrantarbetare att byta arbetsgivare om de utsatts för övergrepp. Men personer som utsatts för övergrepp drar sig för att rapportera sådant. För det kan leda till att anställningsavtalet upphävs och att de därmed tvingas lämna landet. Det är lätt att lagstifta om att du har rätt att gå vidare till en ny arbetsgivare, men inte så lätt att tillämpa.

Men för helhetsbilden vill jag också citera en rapport från svenska UD om läget för mänskliga rättigheter i Taiwan:

”Respekten för de mänskliga rättigheterna är generellt god. Grundläggande
rättigheter – som yttrandefrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och
religionsfrihet – skyddas enligt lag och respekteras i praktiken. Den sittande
regeringen fäster stor vikt vid mänskliga rättigheter och driver dessa frågor på
flera fronter.”

Det är inte många länder i Asien som kan beskrivas på det sättet. Jag skulle önska att synen på mänskliga rättigheter också syntes mer i regeringens politik gentemot Taiwan.

Det är inte många länder i Asien som kan beskrivas på det sättet. Jag skulle önska att synen på mänskliga rättigheter också syntes mer i regeringens politik gentemot Taiwan.

 

 

Från en fredlig nattmarknad i Taipei – till en kuslig fråga i en opinionsmätning

En av Taipeis nattmarknader.

För bara några dagar sedan gick jag omkring på en av Taipeis nattmarknader – och njöt av världens godast gatuköksmat. Eller ”street food” som det heter på modern svengelska. I den miljön var det svårt att föreställa sig att detta är ett land som befinner sig under hot.

Bara de senaste dagarna har Kina genomfört omfattande militära övningar nära ön Kinmen. Jag själv besökte Kinmen för ett år sedan. Det är en taiwanesisk ö som ligger nästan inbäddad i Kina. Du ser över till den kinesiska gränsen. Och det går båttrafik mellan Kinmen och det kinesiska fastlandet.

Taiwan är inte bara en stabil demokrati. Det är också ett säkert turistland med hjälpsamma människor och förhållandevis låg korruption. Så även om jag känner väl till den politiska bakgrunden så känns det märkligt när jag läser att det gjorts en opinionsmätning där människor i Taiwan tillfrågas: Är du beredd att gå i krig om Kina skulle angripa Taiwan? 67,7 svarade ja på frågan. Och viljan att försvara Taiwan med vapenmakt var ännu större i den yngre åldersgruppen (20-39 år). Av dem svarade 70,3 procent att de var beredda att försvara Taiwan.

94 procent svarade att det är ”viktigt” eller ”mycket viktigt” att Taiwan är en demokrati.

94 procent svarade att det är ”viktigt” eller ”mycket viktigt” att Taiwan är en demokrati.

På frågan om Taiwan ”omedelbart” ska förklara sig självständigt svarade bara 2,4 procent ja. Och ännu färre, 1,5 procent, svarade ja på frågan om Taiwan ”omedelbart” ska ansluta sig till Folkrepubliken Kina.

Så även om en växande andel av Taiwans befolkning identifierar sig som taiwaneser snarare än kineser, så finns en acceptans för den realpolitiska verkligheten. Taiwan kommer under åtskilliga år till att i praktiken vara en självständig stat som befinner sig i en märklig gråzon.

Men nog är det märkligt att ett land som Sverige inte gör mer för att markera samhörighet med demokratin Taiwan

Men nog är det märkligt att ett land som Sverige inte gör mer för att markera samhörighet med demokratin Taiwan, med tanke på vad utrikesminister Margot Wallström sade i den utrikespolitiska deklarationen: ”Demokratin är kärnan i Sveriges utrikespolitik.”

Men vad skulle hända om det går så illa att Kina ockuperar Taiwan?

För det första så har då ”demokratins försvarare” i västvärlden svikit Taiwan å det grövsta!

Men det skulle också kunna bli Kinas eget ”Afghanistan”. Sovjetunionen ockuperade Afghanistan i december 1979. Det blev en av de faktorer som bidrog till att hela Sovjetimperiet upplöstes i början av 90-talet. Sovjetiska soldater kom hem med traumatiska upplevelser. Och det blev en alltför skarp kontrast mellan den officiella propagandan och den verklighet som soldaterna mötte i Afghanistan.

Det finns en djupt rotad tradition i Taiwan att göra motstånd mot förtryckare.

Det finns en djupt rotad tradition i Taiwan att göra motstånd mot förtryckare. Det civila samhället är ovanligt starkt i Taiwan. Fast det är också svårt att bedöma hur rationellt den högsta kinesiska ledningen agerar. Diktatorer isolerar sig ofta från den värld dom tänkt sig att styra.

 

 

 

New York Times utser Taiwan till Asiens bastion för yttrandefrihet

Utsikt över Taiwans huvudstad Taipei. New York Times utser Taiwan till Asiens bastion för yttrandefrihet.

På lördagen publicerade New York Times en längre artikel, där Taiwan utses till Asiens bastion för yttrandefrihet. Tidigare var det Hongkong som hade denna status. Den brittiska kronkolonin överlämnades till Folkrepubliken Kina år 1997. Året dessförinnan hölls det första helt fria presidentvalet i Taiwan – efter en demokratiseringsprocess.

När Kina tog över Hongkong var det med löftet ”ett land – två system”. Kina skulle till exempel respektera den yttrandefrihet som rådde i den forna brittiska kolonin. Men under Xi Jinpings ledning har Kinas grepp om Hongkong skärpts betydligt.

Reportrar utan gränser öppnade kontor i Taipei, i stället för Hongkong. En filmfestival kring temat mänskliga rättigheter kommer i år att hållas i Taiwan i stället för Hongkong.

Och det har fått väldigt konkreta effekter:

Reportrar utan gränser öppnade kontor i Taipei, i stället för Hongkong. En filmfestival kring temat mänskliga rättigheter kommer i år att hållas i Taiwan i stället för Hongkong. Den bokutgivning, som bland annat ledde till att svensken Gui Minhai fängslades, kan komma att flyttas till Taiwan. Och när den svenske frilansjournalisten Jojje Olsson blev utslängd från Kina, så flyttade han sin verksamhet till Taiwan. Hans blogg om Kina är något av det mest initierade du kan läsa om Kina på svenska.

Men New York Times ger också exempel där Taiwan har haft svårt att hantera relationerna med Kina. Aktivisten Zhang Xiangzxhong åkte till exempel tillbaka till Kina, efter att ha kommit till Taiwan för att söka politisk asyl.

I Taiwan finns fortfarande de auktoritära traditionerna kvar. Men vid sidan av detta finns också en sprudlande protestkultur. Detta har fått mig att fundera över min skeptiska inställning till civil olydnad. Om det skrev jag en artikel rätt nyligen som du kan läsa här.