Anarkist, transsexuell och världens mest öppna minister

Audrey Tang var åtta år gammal när hon gjorde ett dataspel åt sin fyraårige lillebror. Som 19-åring slog hon sig ner i Silicon Valley för att bli entreprenör i IT-branschen. 2005 kom hon ut som transsexuell och bytte namn. Politiskt betraktar hon sig som anarkist.

I dag är Audrey Tang 36 år och minister i Taiwans regering. Formellt har hon ingen portfölj, men hennes uppgift är att få fart på tillväxten i Taiwans IT-industri. I tidningen Los Angeles Times berättar hennes medarbetare att hennes anarkistiska inställning tillämpas i praktiken. Sällan eller aldrig kommer chefen med påbud om vad de ska göra. Men de vittnar också om att de har svårt att hålla samma tempo som sin chef.

I någon mån blir anarkismen också politik. Audrey Tang hänvisar till de framgångar som skördats i spåren av öppen programvara, till exempel det i Finland utvecklade operativsystemet Linux. Hon tänker sig ett system med digitala varuhus där företag och även privatpersoner fritt kan byta programvara.

Taiwan blev för några årtionden sedan världsledande på tillverkning av elektronik. I varje svenskt hem finns det sannolikt åtminstone en handfull produkter med microprocessorer som är tillverkade i Taiwan eller av företag som har sitt högkvarter i Taiwan, men där tillverkningen sker i Kina. Tanken är att Taiwan nu ska komma vidare och bli en ledande nation även när det gäller programvara.

Hon är dessutom världens kanske mest öppna minister. Den som träffar Adrey Tang får räkna med att ett referat av mötet snart ligger på nätet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman