Kina-kritisk bokutgivning kan flytta från Hongkong till Taiwan

Den svenske medborgaren Gui Minhai sitter fortfarande i ett kinesiskt fängelse efter att ha kidnappats i Thailand. Han drev en bokhandel och ett förlag i Hongkong som gav ut litteratur som granskade personerna i den kinesiska partitoppen. Han var på semester i Thailand när han fördes bort. På videoklippet ovan vittnar Gui Minhas dotter, Angela Gui, i den amerikanska kongressens utskott för mänskliga rättigheter. Hon var också sommarpratare i P1 tidigare i år.

Flera av de personer som låg bakom Causeway Bay Books blev på olika sätt förda till Kina. Men det är bara Gui Minhai som fortfarande sitter inspärrad i Kina.

Enligt en japansk tidning finns det planer på att återuppta bokutgivningen från Taiwan, som har enväl fungerande yttrande- och pressfrihet.  I våras beslöt också organisationen Reportrar utan gränser att skrinlägga planerna på att ha ett kontor i Hongkong – och i stället förlägga kontoret till Taiwan.

Här kan du lyssna på Angela Guis sommarprat.

Publicerat av

Lars Ströman