Taiwan eller republiken Kina? Det är frågan!

Symboler kan vara laddade. Fråga sångerskan Madonna! När hon skulle spela i Taiwan förra året så visade hon sig först med vad hon trodde vara Taiwans flagga. Ajdå, det råkade vara symbolen för Kuomingtang, det gamla maktpartiet som styrde Taiwan med järnhand efter den kinesiska revolutionen. Det väckte vrede i Taiwan. Sedan visade hon sig med Taiwans flagga. Då väcktes vreden i Kina – som betraktar det demokratiska Taiwan som en olaglig utbrytarrepublik.

Formellt heter Taiwan ”Republiken Kina”. Dess förste president Sun Yat Sen störtade den gamla kejsarregimen 1911. Men människor i Taiwan talar sällan om sitt land som ”Kina”. Köper du en tekopp på Starbucks i Taipei så står det ”Taiwan” på muggen.

Strikt formellt finns det alltså två länder som kallar sig Kina: Republiken Kina på Taiwan och Folkrepubliken Kina på fastlandet. 1992 kom de båda ländernas regering överens om en formulering som gick ut på: Det finns bara ett Kina och där ingår Taiwan. Men de båda länderna gör olika tolkningar av hur detta enda Kina definieras. Den som följer debatten om relationen till Kina i Taiwan märker att man ständigt återkommer till ”1992 års konsensus”.

Det traditionella maktpartiet Kuomingtang förlorade makten förra året till det liberala DPP. Och DPP är inte berett att ansluta sig till 1992 års konsensus, även om partiet också har tonat ner kraven på att Taiwan ska utropa sin självständighet.

Det finns en växande opinion på Taiwan som hellre skulle se att Taiwan blir just Taiwan, en egen och självständig demokrati i Fjärranöstern. Det växer upp en generation som har vant sig vid en hög levnadsstandard, en fri press och fria val. Och samtidigt är människorna pragmatiska. Alla vet att ett utropande av självständighet skulle reta ledarna i Peking, kanske så till den grad att det blir en väpnad konflikt. Alltså säger folk: ”Okej, låt oss fortsätta ungefär som nu”. Taiwan är i praktiken en självständig stat, även om det bara är typ 20 länder som erkänner regeringen i Taipei. Landet driver en omfattande handel med både Kina, Japan, EU och USA.

Kina vägrar att ha kontakt med Taiwans liberala president, Tsai Ing-wen, men är desto mer angeläget att hålla kontakt med det gamla maktpartiet Kuomingtang – eftersom Kuomingtang i princip håller fast vid tanken på att det bara finns ett Kina.

Men på senare tid har Kuomingtang fattat beslut som kan oroa ledningen i Peking. Partiet har backat från kravet att Taiwan ska sluta ett fredsvtal med Kina. Det är ett litet steg bort från ”ett Kina”-politiken.

Sverige, EU och andra demokratier borde framför allt ta fasta på att Taiwan är en fungerande demokrati. Det finns till och med tradition av protester i Taiwan som exempelvis svenska miljöpartister skulle trivas utmärkt i. Det är regeringen i Taiei som har en folklig legitimitet, inte regeringen i Peking.

Publicerat av

Lars Ströman