Svenska miljöpartister borde stå i kö för att resa till Taiwan…

Klimatminister Isabella Lövin (MP) borde gilla den politik som Taiwans regering bedriver på energiområdet, men kontakterna mellan Sverige och Taiwan begränsas av rädsla för att väcka det kommunistiska Kinas vrede.
Foto: Henrik Montgomery / TT kod 10060

Taiwans nye premiärminister William Lai har i ett tal bekräftat målet att Taiwan ska avveckla kärnkraften senast år 2025. Det borde låta som musik för svenska miljöpartister, i synnerhet för klimatminister Isabella Lövin. Men kontakterna mellan Taiwan och Sverige är begränsade. Sverige har diplomatiska relationer med den kommunistiska diktaturen och Peking och väljer bort det demokratiska Taiwan.

I Sverige är vi bortskämda med ren energi. I Taiwan är utgångsläget att bara 6,5 procent av elektriciteten kommer från förnybara källor. Målet är att öka andelen förnybar elenergi till 20 procent år 2025. 30 procent ska då komma från kol och 50 procent från naturgas, enligt den plan som premiärminister William Lai presenterade i ett tal i Tainan.

Så visst skulle den svenska klimatministern Isabella Lövin kunna ha ett intressant utbyte med regeringskollegor i Taiwan – om hon bara törs resa dit. Och det tror jag inte att hon törs göra. Både statsminister Stefan Löven och utrikesminister Margot Wallström skulle sparka bakut. Svenska exportorder till Kina är viktigare än politiskt utbyte med demokratin Taiwan.

Premiärminister William Lai tillträdde som premiärminister den 8 september. Fram till dess var han borgmästare i Tainan. Och han anses vara en av Taiwans populäraste politiker.

Att utse William Lai var ett sätt för president Tsai Ing-wen att försöka piffa till sina rätt dåliga opinionssiffror. Det verkar fungera just nu i varje fall. För någon månad sedan svarade 29,8 procent av de tillfågade i en mätning att Tsai Ing-wen gör ett bra jobb. Vid en mätning som gjordes efter att William Lai tillträtt blev siffran 46,4 procent.

Partisympatierna talar också till presidentens fördel. 30,2 procent säger att de sympatiserar med presidentens parti, DPP. Bara 18,9 procent säger att de stöder det traditionella maktpartiet Kuomingtang. De båda småpartierna i Taiwans parlament får stöd av 6,4 respektive 2,9 procent av de tillfrågade.

Så första veckan gick bra för Taiwans nye premiärminister William Lai och hans chef, president Tsai Ing-wen. Men det säger naturligtvis väldigt lite om hur det går i nästa val.

Det gamla maktpartiet Kuomingtang har gått från att vara det styrande partiet i en diktatur till att bli ett reformerat konservativt parti. Men min bedömning är att partiet fortfarande har mycket kvar att göra när det gäller att gå igenom sin historia. När jag träffade partiets företrädare under mitt besök i Taiwan i mars var de påtagligt ovilliga att säga något kritiskt om Chiang Kai-chek, som styrde Taiwan med järnhand under åren efter den kommunisterna tagit makten i Kina 1949.

Första veckan gick bra för Taiwans nye premiärminister William Lai. Syftet med att tillsätta en ny premiärminister i Taiwan var att förbättra presidentens opinionssiffror. (AP Photo/Johnson Lai)

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman