President Tsai Ing-wen efterlyser ny konstitution med tydligare regler om mänskliga rättigheter

Taiwans president Tsai Ing-wen höll på söndagen ett tal där hon förespråkade en ny konstitution för Taiwan, bland annat med tydligare regler om mänskliga rättigheter. (AP Photo/ Chiang Ying-ying)

Taiwans president Tsai Ing-wen är också ordförande för det liberala partiet DPP. På söndagen talade hon för DPP:s kongress. Där efterlyste hon  bland annat konstitutionella förändringar.

DPP bildades ur den rörelse för demokrati som bildades under den auktoritära regim som leddes av Chiang Kai-shek.

– Våra veteraner hjälpte Taiwan att uppnå demokrati. Vår generations uppdrag är att bygga ett funktionellt demokratiskt konstitutionellt system, sade hon.

Bland de förändringar som hon efterlyste fanns följande: En sänkning av rösträttsåldern till 18 år. Tydligare skrivningar om mänskliga rättigheter. En förändring av valsystemet så att det blir mer rättvist, mer proportionellt. Hon vill förändra det system där statens befogenheter delas upp i fem olika ”yuan”, där ”verkställande yuan” är regeringen, ”lagstiftande yuan” är parlamentet och så vidare. Systemet grundlades under den nationalistiska regering som styrde Kina under den oroliga tiden i slutet av 20- och början 30-talet.

Tsa Ing-wen berörde också relationen med den kommunistiska regeringen i Peking. Hon sade att Taiwan måste söka ett nytt sätt att hantera relationerna med Fastlandskina, men på villor att Kina respekterar att Taiwan behåller sitt oberoende.

Kina kräver att Taiwan ansluter sig till en formel som kallas för ”1992 års konsensus”. Då sade de båda parterna att det bara finns ett Kina, men att parterna gör olika tolkningar av hur Kina definieras. Underförstått: För Taiwan är det ”Republiken Kina” och för Peking är det ”Folkrepubliken Kina” som är Kinas lagliga regering.

Kina vägrar tala med Taiwans liberala regering. Däremot behåller Kina kontakterna med det gamla maktpartiet Kuomingtang. Statsvetare och experter jag pratat med säger att det skulle gå att hitta ett nytt konsensus, en ny formel för relationerna, som skulle kunna accepteras av både Taiwan och av Kina. Men det blir svårt att åstadkomma det om Kina vägrar prata med Taiwan. Och läser man artiklar i officiell kinesisk press så är det ett hotfullt muller, snarare än försonlighet. Och sådana artiklar trycks inte utan att kommunistpartiet har godkänt dem.

Publicerat av

Lars Ströman