Caroline Szyber (KD) ställde fråga till utrikesministern om Taiwan

Riksdagsledamoten Caroline Szyber tog på Taiwans läge i en fråga till utrikesminister Margot Wallström.  Foto: Tor Johnsson/SvD/SCANPIX/Kod 30513

Just nu pågår Kinas kommunistiska partis kongress. President Xi Jinping använde ett direkt hotfullt språk mot Taiwan under sitt över tre timmar långa anförande. Han förklarade att Kina inte kommer att tolerera att någon använder några medel för att ”separera en enda tum land från Kina”. Då fick han också den längsta applåden.

Med tanke på Kinas alltmer hotfulla ton mot Taiwan är det väsentligt att Taiwan uppmärksammas, att vi visar att vi bryr oss om en av Asiens bäst fungerande demokratier.

Riksdagsledamoten Caroline Szyber (KD) har bidragit till det genom att ställa en fråga till utrikesminister Margot Wallström om Taiwan och FN.

”En taiwanes som besöker New York kan besöka frihetsgudinnan, åka färja till Staten Island och vandra över Brooklyn Bridge. Men om en taiwanes skulle vilja besöka FN:s högkvarter, som av många anses som en av världens främsta symboler för en global mötesplats för världens alla folk, är dörren stängd”, skriver hon i sin fråga.

Det bisarra är till exempel att taiwanesiska journalister därmed inte kan bevaka vad som händer i FN-byggnaden. I demokratin USA har Kina i praktiken fått vetorätt mot att vissa journalister bevakar FN.

Caroline Szyber frågar utrikesministern vad hon tänker göra för att främja Taiwans deltagande i internationella FN-organ.

Utrikesminister Margot Wallström svarar att regeringen tänker fortsätta verka för att Taiwan deltar i internationellt samarbete, under förutsättning att det inte kräver status som stat:

”Taiwans deltagande i olika expertorgan, till exempel för luftfart, hälsa och handel, bidrar på ett positivt och meningsfullt sätt till internationell samverkan. Det finns exempelvis ett långtgående hälsotekniskt samarbete mellan Taiwan och WHO. Taiwan är också medlem av WTO, Asiatiska utvecklingsbanken och Internationella olympiska kommittén”, säger Margot Wallström i sitt svar.

Uppriktigt sagt: Vi blev nog inte så mycket klokare på det. Men det är bra att utrikesministern framhåller Taiwan som en positiv kraft. Och Kinas ambassad i Stockholm noterar säkert noggrant att Taiwan ibland dyker upp på dagordningen i Sveriges riksdag.

Här kan du läsa Caroline Scybers fråga.

Och här finns utrikesminister Margot Wallströms svar.

Publicerat av

Lars Ströman