Nytt ljus över avgörande skede när Taiwan demokratiserades

Chiang Ching-kuo tillsammans med sin ryskfödda hustru Faina Chiang under en resa till USA i april 1970. Några dagar senare försökte exiltaiwaneser i USA mörda honom.  Det blev till slut Chiang Ching Kuo som upphävde undantagstillståndet, ett avgörande steg mot en demokratisering av landet. (AP Photo/Central News Agency, HO) ** CREDIT MANDATORY **

Tidningen Taipei Times rapporterar att dokument har släppts som kastar nytt ljus över den avgörande tid i slutet av 80-talet som ledde till att Taiwan gick från diktatur till att bli en fullfjädrad demokrati. Det handlar om den dåvarande presidenten Chiang Ching-kuos beslut att häva undantagstillståndet som varit i kraft ända sedan 40-talet.

Chiang Ching-kuo var son till den gamle diktatorn Chiang Kai-shek. Att Chiang Kai-shek utsåg sin son till efterträdare ledde bland annat till att oppositionella taiwaneser i USA försökte mörda Chiang Ching-kuo när han besökte New York. En av dem som deltog i komplotten flydde sedan till Sverige, men lämnades ut till USA – trots högljudda protester från sympatisörer.

Chiang Ching-kuo levde under lång tid i Sovjetunionen. Och det styrande partiet i Kuomingtang inspirerades av just Sovjetunionen. Det kan synas lite märkligt, med tanke på att Taiwan under Chiang Kai-shek och senare under Chiang Ching-kuo snarast kan beskrivas som en antikommunistisk högerdiktatur. Om det skulle jag kunna skriva en rätt lång blogg. Jag håller bland annat på och läser en biografi över Chiang Ching-kuo.

Enligt de dokument som nu har släppts var det inte av övertygelse som Chiang Ching-kuo bestämde sig för att häva undantagstillståndet 1987 och bana väg för ett flerpartisystem. Han gjorde vad han var tvungen att göra, för att inte helt förlora kontrollen. Och i den högsta ledningen gjordes också ett antal olika scenarior om vad som skulle kunna hända. En av de frågor de förutsåg skulle uppmärksammas var Kuomingtangs finansiering, eftersom partiet var så sammanväxt med staten.

Men genom att backa för den rörelse som växte fram underifrån, så hamnade Chiang Ching-kuo ändå på rätt sida av historien. När Chiang Ching-kuo avled 1988 efterträddes han av vice presidenten Lee Teng-hui, som såg till att Taiwan fortsatte på vägen mot demokratiska reformer.

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman