Den märkliga berättelsen om president Tsai Ing-wens besök på Hawaii

Taiwans president Tsai Ing-wen utbyter presenter med chefshistoriken Daniel Martinez vid Hawaiis nationalpark och museiintendenten Jacqueline Ashwell during under besöket i Honolulu. (Cindy Ellen Russell/The Star-Advertiser via AP)

Tänk om Tsai Ing-wen hade varit en vanlig medborgare – som vem som helst. Då hade hon kunnat resa ganska fritt i världen. Det hade hon sannolikt också kunnat göra som oppositionsledare. Då hade hon till exempel kunnat titta förbi i Stockholm eller hon hade rent av kunnat komma till Örebro för att studera svensk äldreomsorg (som har väckt visst intresse i Taiwan de senaste åren).

Fast problemet är att hon inte är en ”vanlig medborgare”. Hon är president, vald enligt konstens alla regler. Och då är det tvärstopp för att besöka en annan demokrati, typ Sverige. För då skulle det bli ett sjuhelsikes liv i Kina, där diktatorn Xi Jinping nu har förstärkt sin maktposition under kommunistpartiets kongress.

Men nu är president Tsai Ing-wen på rundresa till länder som Taiwan faktiskt har diplomatiska förbindelser med: Tuvalu, Solomonöarna och Marshallöarna. Och av rent praktiska skäl stannade hon på Hawaii, liksom på vägen dit. Men då kräver den diplomatiska etiketten att det amerikanska utrikesdepartementet säger att besöket är ”privat och inofficiellt”. Amerikanska UD framhåller också att USA håller fast vid sin ”ett Kina-politik”.

Samtidigt räknar myndigheter med att tiotusentals taiwaneser kommer att besöka Hawaii varje år. Det finns dessutom ett intresse för just Taiwan att ha kontakter med Hawai, eftersom det finns kopplingar mellan de båda örikenas ursprungsbefolkning.

Till USA kan Tsai Ing-wen alltså resa, under förutsättning att amerikanska UD markerar att besöket är privat. Och det ska gärna ske medan hon är på genomresa till något av de länder som Taiwan har diplomatiska förbindelser med. Men till Sverige för den demokratiskt valda Tsai Ing-wen inte komma.

Däremot: Om diktatorn Xi Jinping skulle ge en vink att han vill komma till Sverige, så skulle röda mattan rullas ut och kungen skulle ta emot honom. Det vore intressant om Liberalerna skulle bjuda hit Tsa Ing-wen, lite på pin tji!

 

Publicerat av

Lars Ströman