Ibland är inrikespolitik i Taiwan fullt begriplig – ibland är den svår att förstå om du inte kan historien!

Premiärminister William Lai uttryckte sig oförsiktigt om vårdanställdas löner och fick be om ursäkt. Det hade kunnat hända även i Sverige. (AP Photo/Johnson Lai)

Många av mina kommentarer på den här bloggen handlar om relationerna mellan Taiwan och Kina. Nu tänker jag ägna den åt taiwanesisk inrikespolitik (okej, jag ger mig – Kina dyker upp även här). Jag tänkte ge ett exempel är taiwanesisk inrikespolitik fungerar ungefär som inrikespolitik i Sverige och ett exempel där Taiwan är något helt annat än Sverige.

Taiwans premiärminister William Lai skulle lansera en ny telefonlinje för långvård. Alltså: Om du är en orolig anhörig ska du kunna ringa samma telefonnummer, oavsett var i landet du befinner dig.

Det enkla exemplet först:

Taiwans premiärminister William Lai skulle lansera en ny telefonlinje för långvård. Alltså: Om du är en orolig anhörig ska du kunna ringa samma telefonnummer, oavsett var i landet du befinner dig. Inget mer sökande på berörda myndigheters hemsidor för att hitta numret till rätt handläggare alltså.

Således en bra och positiv nyhet. Inte så svårt att skriva det talet – eller hur? Men ajajaj, när premiärministern kom in på vårdpersonalens låga löner, så sade han att de också ska tänka på att de gör en god gärning – det var nästan som att de skulle bortse från att de sliter hårt för låga löner. Och då talar vi om löner på i storleksordningen 8500 kronor i månaden.

Det blev en storm i sociala medier. Många undrade om inte premiärministern också skulle kunna göra en god gärning (typ sänka sin lön).

Det blev en storm i sociala medier. Många undrade om inte premiärministern också skulle kunna göra en god gärning (typ sänka sin lön). Premiärminister William Lai fick be om ursäkt för sitt ordval. Hälsominister Chen Shih-chung förklarade att hälsovårdsministeriet tänker höja lönerna för vårdanställda nästa år. Och premiärministern förklarade att statens anslag för långvård ökade från 1,4 miljarder kronor 2016 till 6,8 miljarder kronor i år. Och nästa år beräknas anslagen bli 9,5 miljarder kronor.

Detta speglar behovet av en utbyggd välfärdsstat i Taiwan. Taiwanesiska journalister har bland annat rest till Sverige för att studera svensk äldreomsorg.

Japp, ungefär så här går det ju till även i Sverige. En ledande politiker säger något ogenomtänkt och ber sedan om ursäkt. Och även i Sverige är ju vården en av de tunga politiska frågorna. Denna politiska stormvind kan vi svenskar relatera till.

Och så går vi till den andra händelsen. En händelse som på en gång är för oss i Sverige märklig och mycket typisk för Taiwan:

Fredagen den 24 november samlades anhängare till det gamla maktpartiet Kuomintang (som just nu är i opposition) för att fira en händelse på Hawaii som inträffade den 24 november år 1894.

Fredagen den 24 november samlades anhängare till det gamla maktpartiet Kuomintang (som just nu är i opposition) för att fira en händelse på Hawaii som inträffade den 24 november år 1894. Då bildade en kinesisk intellektuell en revolutionär förening med målet att störta den kejserliga Qing-dynastin i Kina. Och grundaren av organisationen hette Sun Yat-sen, som vid den här tiden var bosatt i Hawaii. Sun Yat-sen skulle senare bli Kinas förste president. Och den organisation som han grundade på Hawaii, blev grundstommen för Kuomintang.

Kuomintangs ordförande Wu Den-yih höll ett tal där han kritiserade det styrande partiet DPP (Democratic Progressive party), både när det gäller inrikespolitik och i relationen med Kina. Han pekade på att turisterna från Kina har blivit färre sedan DPP fått makten.

Kuomintangs förre ordförande, Hung Hsiu-chu höll ett tal där hon påminde om att partiet en gång styrde hela Kina (nåja, inte riktigt, skulle jag vilja säga) och att målet fortfarande är ett förenat Kina (underförstått: där Taiwan ingår).

Jag behöver knappast påpeka för svenska läsare att detta är något väldigt speciellt för Taiwan. Det finns hela tiden återkoppling till Kina och historien. Det moderna Taiwan grundades Chiang Kai-shek som var en misslyckad nationalistledare i Kina. Hans vanstyre bidrog till den kommunistiska segern i inbördeskriget.

Och den riktigt stora skiljelinjen mellan nationalistpartiet Kuomintang och liberalerna i DPP handlar just om relationen med Kina.

Och den riktigt stora skiljelinjen mellan nationalistpartiet Kuomintang och liberalerna i DPP handlar just om relationen med Kina. För nationalisterna är Taiwan Republiken Kina och ingenting annat. Och i republiken Kina ingår inte bara Taiwan utan också Peking. Shanghai och hela det kinesiska fastlandet. Inom DPP finns en underförstådd strävan efter att Taiwan ska bli en erkänd och självständig stat, fast partiledningen tonar ner delen av partiets politik för att inte reta jätten Kina.

Så politik i Taiwan handlar både om vardaglig inrikespolitik och om den existentiella frågan: Vad är Taiwan för något? En egen stat? En del av Kina? Eller kanske något annat… I dag är läget: I praktiken en självständig stat som officiellt heter Republiken Kina.

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lars Ströman