Köp en julklapp där det står ”Made in Taiwan”, för demokratins skull!

En saxofon i julklapp? Saxofontillverkaren Lien Cheng startade sin verksamhet 1947. Grundaren Chang Lien-Cheng skulle laga en saxofon åt en kompis och fick idén att tillverka egna saxofoner.(AP Photo/Wally Santana)

På den ena sidan Taiwan-sundet: En aggressiv stormakt (Folkrepubliken Kina) som som försöker skaffa sig kontroll över det Sydkinesiska havet och dessutom skärper förtrycket mot oppositionella.

Och det är inte bara i Sydkinesiska havet som Kina försöker bygga ut sin intressesfär. De senaste veckorna har det uppmärksammats att kinesiska intressenter vill bygga ut hamnen i Lysekil på västkusten. Det är inte svårt att förstå att Lysekils kommun ser fram emot nya arbetstillfällen. Men det är en affär som även har säkerhetspolitiska aspekter. Den här typen av affärer borde inte få göras utan att samråda med både utrikesdepartementet och försvarsdepartementet.

På den andra sidan Taiwan-sundet: En demokratisk stat med 23 miljoner invånare (Republiken Kina – i dagligt tal Taiwan) som dessutom steg för steg gör upp med sitt auktoritära förflutna.

På den ena sidan Taiwan-sundet. Ett korrupt land som håller näringslivet i ett allt stramare grepp, bland annat ökade krav på kommunistpartiet ska ha representanter i styrelsen för de stora bolagen. Även Volvo Cars ägare Geely omfattas av detta krav. Det är egentligen något oerhört: Ett kommunistiskt parti är med och styr ägaren till Sveriges största bilindustri.

På den andra sidan Taiwan-sundet. Ett fritt näringsliv som dessutom fungerar i en miljö relativt fri från korruption.

Vilket av dessa länder tycker du att Sverige ska satsa på att ha goda förbindelser med? Det är inte en ”teoretisk” fråga, som berör några diplomater i Stockholm.
Ställ dig på vilken gata som helst i Örebro, Stockholm eller Göteborg så ser du Volvobilarna rulla förbi. Jag säger det igen: Volvos ägare Geely styrs bland annat med hjälp av kommunistiska particeller.

Ta upp din mobiltelefon ur fickan: Det är högst troligt att den innehåller delar från Taiwan. Och innehåller den inte delar från Taiwan, så innehåller den delar som tillverkats i Kina på uppdrag av taiwanesiska företag.

Jag är för frihandel, även med länder som jag finner mindre sympatiska. Men om jag skulle stå i en affär och välja mellan ett köpa en julklapp med ett taiwanesiskt eller ett kinesiskt varumärke. Ja, då skulle jag inte tveka att köpa alternativet från Taiwan.

Publicerat av

Lars Ströman