Folkrepubliken Kinas flagga vajade på ö som tillhör Taiwan!

 

De som står till vänster är inte taiwanesiska militärer, utan turistguider som nyss demonstrerat hur det gick till att ladda en kanon på Kinmen. Och de som tar bilder är sannolikt kinesiska turister.

När jag besökte Taiwan i mars förra gjorde jag bland annat en avstickare till Kinmen, en ö som tillhör Taiwan, men som ligger nästan inbäddad i Kina. Där tog jag bland annat bilden ovan. Men när jag skulle titta efter i mobilen efter bilder från Kinmen så ser jag att telefonen registrerat att bilden är tagen i Fujian-provinsen i Folkrepubliken Kina, inte i Taiwan.

Men när Chiang Kai-sheks nationalistiska styrkor flydde från Maos kommunistiska styrkor i slutskedet av det kinesiska inbördeskriget så gav han sig tusan på att behålla kontrollen över Kinmen.

Historiskt har Kinmen mycket riktigt hört till Fujian-provinsen. Men när Chiang Kai-sheks nationalistiska styrkor flydde från Maos kommunistiska styrkor i slutskedet av det kinesiska inbördeskriget så gav han sig tusan på att behålla kontrollen över Kinmen. Och så blev det också. Än i dag är Kinmen en del av Taiwan. Artilleridueller förekom mellan fastlandet och styrkorna på Kinmen i flera år efter att inbördeskriget tog slut.

Under nyårshelgen pryddes en av gatorna i Kinmen av flaggor från Folkrepubliken Kina på den ena sidan och flaggor från Republiken Kina (alltså Taiwan) på den andra. Iden med flaggorna var att göra det som en konstinstallation.

Just på Kinmen är detta mer gångbart än på andra håll i Taiwan. Medan fler och fler människor i Taiwan betraktar sig som taiwaneser, så är det många på Kinmen som betraktar sig mer som en del av Kina. Det tar en halvtimma att ta båten från Kinmen till Fastlandskina. Republiken Kina är mer levande på Kinmen än på huvudön Taiwan. Det syns också i hur befolkningen på Kinmen röstar. Det är det nationalistiska partiet Kuomintang som är helt dominerande. Medan det liberala DPP har både regeringsmakten och presidentposten i Taiwan, så har partiet bara något enstaka mandat på just Kinmen.

För övrigt har det lämnats in en petition till justitiedepartementet i Taiwan med krav på att Folkrepubliken Kinas flagga ska förbjudas. Över 5000 personer har skrivit på, vilket innebär att justitiedepartementet måste svara. Men svaret blir ett nej till förbud. Ett förbud vore, enligt justitiedepartementet, oförenligt med den yttrandefrihet som finns inskriven i landets konstitution. Du kan alltså vifta med Folkrepubliken Kinas flagga i Taiwan även i fortsättningen.

 

Publicerat av