Taiwaneisk kommentar om Gui Minhai – och en kinesisk kommentar….

Böcker om Kinas president Xi Jinping som ansågs så olämpliga att Kina tog sig friheten att kidnappa en svensk medborgare som befann sig i Thailand. (AP Photo/Kin Cheung)

För andra gången har den svenske medborgaren Gui Minhai förts bort av kinesisk polis. Detta har föranlett ledarkommentarer både i taiwanesisk och i kinesisk press.

Men först kort bakgrund:  Gui Minhai var delägare i ett förlag i Hongkong som gav ut böcker som granskade ledarna i Kina. Den gamla brittiska kronkolonin Hongkong återlämnades till Kina 1997 med löftet om ”ett land, två system”. Gui Minhai verkar ha bedömt att det löftet innebar att han kunde verka fritt i Hongkong. Även det svenska medborgarskapet borde ha gett honom ett visst skydd.

Men en dag kidnappades han av kinesiska myndigheter, under ett besök i Thailand. Senare dömdes han i Kina för ett trafikbrott. För en tid sedan påstod kinesiska myndigheter att han frigivits. Svenska ambassaden tog de kinesiska myndigheterna på orden och tog kontakt med Gui Minhai. Han reste tillsammans med två svenska diplomater till Peking, för ett läkarundersökas vid svenska ambassaden. Att ge den typen av konsulärt stöd till de egna medborgare är en rätt som varje ambassad har.

Men en grupp kinesiska säkerhetsagenter stormade in på tåget och grep åter igen Gui Minhai.

Tidningen Taipei Times skriver i en ledarartikel att Gui Minhai är en av flera personer som fängslats av Kina av politiska skäl. Ett fall som uppmärksammats mycket i Taiwan är taiwanesen Lee Ming-che som dömdes till fem års fängelse, anklagad för att ha undergrävt statens makt. I det fallet var alltså de kinesiska myndigheterna öppna med att det handlade om ett politiskt ”brott”.

Tidningen skriver att det är uppmuntrande att Europaparlamentet antagit en resolution som kräver att Kina ska frige politiska aktivister.

Taipei Times skriver också att gripandena borde vara en varning till de i Taiwan som förespråkar att Taiwan ska bli en del av Kina. Dessa personer kan argumentera med sentimentala lockrop från Kina eller de ekonomiska fördelarna av att bli en del av Kina. Men är sådana fördelar värda att förlora friheten och risken att bli arresterad när du tar din dotter till skolan, undrar tidningen.

Kinas officiella version ges av tidningen Global Times. Då ska jag säga att detta är lite av det officiella Kinas motsvarighet till ”the Sun”. En kommunistisk variant av en hafsig boulevardtidning.

Men med tanke på att detta är kommunistpartikontrollerad tidning verkar dess redaktion vara förvånande dåligt informerad om vad som hänt Gui Minhai. Tidningen skriver att det låter otroligt att en person skulle kunna arresteras av polisen utan anledning. Och rubriken säger att västerländska medier inte har rätt att blanda sig i Kinas rättsprocesser.

Men jag noterar att Global Times beskriver Gui Minhai som svensk medborgare. Och då har svenska ambassaden enligt internationella konventioner både rätt att träffa honom och att ge så kallat konsulärt stöd. Speciellt med tanke på att han, enligt kinesiska myndigheter, var frigiven och hade rätt att träffa vem som helst.

Uttalandet från svenska UD om fallet Gui Minhai är ovanligt skarpt. Alltså: den svenska utrikesledningen är fly förbannad på Kina!

Ledaren i Taipei Times kan du läsa här.

Ledaren i Global Times finns här.

Uttalandet från utrikesdepartementet finns här.

 

Publicerat av