Taipeis borgmästare Ko Wen-je talar i Europaparlamentet

Taipeis borgmästare Ko Wen-je reser på en Europaturne. Onsdag den 31 januari kommer han att besöka Europaparlamentet. (AP Photo/ Chiang Ying-ying)

Taiwan har ett speciellt diplomatiskt läge som ibland får absurda konsekvenser. En oppositionspolitiker kan till exempel göra ett besök i Sverige. Men om samme politiker vinner nästa val och blir president eller premiärminister så är det tvärstopp. Det är en anpassning till jätten Kina som gör anspråk på Taiwan.

Men Taipeis borgmästare är nu ute på en Europaturné. Först till Nederländerna. Därefter till Belgien, Polen och Turkiet. I Polen ska han bland annat träffa den förre presidenten i Polen och grundaren av fackföreningsrörelsen Solidaritet, Lech Walesa.

En anmärkningsvärd detalj är att han ska besöka Europaparlamentet, där han förväntas hålla anförande på ungefär en kvart. Visserligen inte i plenisalen, utan på ett särskilt möte med Taiwan-vänliga ledamöter i Europaparlamentet.

Att vara borgmästare i Taipei har flera gånger tidigare varit en språngbräda för politiska topposter på nationell nivå. De båda presidenterna Chen Shui-bian och Maa Ying-jeou hade båda en bakgrund som borgmästare i Taipei. Och den nuvarande presidenten Tsai Ing-wen ställde upp i borgmästarvalet 2010, men blev besegrad.

Ko Wen-je ställde upp i borgmästarvalet 2014 som oberoende kandidat. Han fick stöd av det liberala partiet DPP.

 

Publicerat av