Bravo Margot Wallström!

Utrikesminister Margot Wallström uppmanar Kina att prat med Taiwan om den omstridda flygrutten i Taiwansundet.
Foto Wiktoir Nummelin / TT kod 10510

Om du nu skulle göra en googling på kombinationen ”Wallstrom” och ”M503” skulle du finna en explosion av publicitet kring Sveriges utrikesminister i kinesiskspråkiga medier.

Okej bakgrund igen: Kina har ensidigt valt att öppna en nordgående flygrutt i närheten av Taiwan. Enligt kinesiska medier rör det sig om 27 flygningar per dag. Enligt en överenskommelse från 2015 skulle en sådan åtgärd inte kunna vidtas utan att först prata med Taiwan. Och det handlar inte bara om principen om en flygrutt. Det handlar också om Taiwans säkerhet (se tidigare inlägg i samma fråga).

Nu har Margot Wallström sagt att alla parter måste involveras, alltså även Taiwan.

Det är andra gången på kort tid som jag blir positivt överraskad av utrikesministern. I december sade hon under en interpellationsdebatt uttryckte hon stöd både för Taiwan som demokrati och för att Taiwan skulle få delta i sådant internationellt samarbete som inte förutsätter att det är en stat (eftersom Sverige erkänner Folkrepubliken Kina och inte Taiwan). Och nu gör hon en markering mot Kinas ensidiga öppnande av en flyglinje.

Hennes uttalande i interpellationsdebatten irriterade Peking. Hennes ställningstagande om flyglinjen M503 kommer att irritera Peking. Och det innebär också att hon tar en risk. I Kina kan politiska beslut leda till att det blir svårare för svenska företag att exportera till Kina. Men det vore en ännu större risk att inte markera när Kina försöker sätta sig på Taiwan på det här sättet.

Här är en artikel från en engelskspråkig radiokanal i Taiwan.

Och här kan du se interpellationsdebatten mellan Caroline Szyber (KD) och Margot Wallström om Taiwan.

 

 

Publicerat av