Förintelsen och Taiwans motsvarighet till Raoul Wallenberg

Taiwans president Tsai Ing-wen, talade på en minnesdag för Förintelsens offer som arrangerades i Taipei söndagen den 25 februari.  (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Det tyska institutet och det israeliska kontoret för handel och kulturutbyte arrangerade i söndags (25 februari) en gemensam minnesstund för att uppmärksamma Förintelsen och hedra dess offer.

President Tsai Ing-wen höll ett tal där hon framhöll att Taiwan har ett åtagande att stå för mänskliga rättigheter och bekämpa hat och diskriminering.

– Siffror säger inte allt. Sex miljoner är inte bara en siffra. Den representerar sex miljoner människors liv. Offren för Förintelsen var individer – mödrar, fäder, söner, döttrar, vänner och grannar som förlorade sina liv i ett brott som saknar motstycke i mänskligheten, sade hon bland annat.

Hon nämnde också att det i maj ska öppnas ett museum för mänskliga rättigheter, som bland annat ska samverka med institutioner i Israel och Europa.

Israels representant, Asher Yarden, var kritisk mot Taiwan på vissa punkter. Han sade bland annat att nazistiska symboler ibland dyker upp i olika sammanhang. Ett exempel var när studenter använde naziuniformer under ett evenemang.

I detta sammanhang uppmärksammades även en person som skulle kunna beskrivas som Taiwans motsvarighet till Raoul Wallenberg. Han hette Ho Feng-shan och var chef för den kinesiska legationen i Wien. När tyska trupper ockuperade Österrike omvandlades legationen till en konsulat och Ho Feng-shan blev generalkonsul.

Ho Feng-shan uppmärksammade att läget för Österrikes judar förvärrades. Och enda sättet för judar att få utresetillstånd från Nazityskland var att visa upp ett visum eller en biljett till ett annat land. Så Ho Feng-shan började utfärda visum för österrikiska judar för resa till Shanghai, trots att det egentligen krävdes något visum. Men det räckte för att judar skulle kunna lämna Österrike. Det finns lite olika uppgifter om hur många som räddades på det här sättet. Men det är dokumenterat att han skrev på 1906 visum fram till den 27 oktober 1938.

Men Ho Feng-shan agerade emot de uttryckliga order han fått från Kinas ambassadör i Berlin. Och 1940 blev han beordrad att resa tillbaka till Kina.

När Chiang Kai-sheks regim flydde undan den kommunistiska revolutionen till Taiwan så följde Ho Feng-shan med. Han verkade bland annat som Taiwans ambassadör i Egypten, Mexiko, Bolivia och Colombia. Efter pensionen flyttade han till USA, där han dog – 96 år gammal. Hans skrev en bok, ”My forty years as a diplomat” som finns att köpa på nätet. Han fick också ett erkännande av den israeliska institutionen  Yad Vashem som ”rättfärdig bland nationer”.

Här är en artikel ur Taipei Times om minneshögtiden om Förintelsen i Taipei.

Här är en länk med material om Ho Feng-shan.

Publicerat av

Lars Ströman