En liten ändring av Skatteverket som stör mig!

Se ovan. En liten oansenlig byråkratisk förändring. Men den stör mig! Tidigare betecknades Taiwan så här av skatteverkat: Republiken Kina (Taiwan). Numera betecknas Taiwan som ”Taiwan, provins i Kina”.

När jag frågar Skatteverket om detta så får jag svaret att ändringen har skett efter ”samråd” med UD. Eller för att tala klarspråk: Diplomaterna på UD har bett Skatteverket att ändra beteckningen på Taiwan och beskriva det som en provins i Kina.

Det är naturligtvis ingen slump att detta görs. Det är för att behålla de ”goda” relationerna mellan Sverige och Folkrepubliken Kina, alltså den diktatur som avrättar fler människor än något annat land och som håller en svensk medborgare fängslad.

Det är oklart om ändringen har föregåtts av påtryckningar från Kina. I så fall är det ännu mer anmärkningsvärt. Med tanke på Gui Minhais situation borde svenska UD i detta skede vara synnerligen lomhört när Kina utövar påtryckningar. Och är det någon förändring som bör ske i relationen till Taiwan så är det tydliga markeringar av ett närmande, snarare än avståndstagande.

Historiskt är det dessutom tveksamt att beskriva Taiwan som en kinesisk provins. En kinesisk piratledare erövrade Taiwan på 1600-talet. Det dröjde ett par årtionden innan Qing-dynastin blev Taiwans härskare. Men Taiwan gjordes inte till en kinesisk provins. Kontrollen över Taiwan handlade mest om att hålla koll på att ingen annan fick makten över ön. Först i slutet av 1880-talet blev Taiwan en kinesisk provins. Och några år senare (1895) blev Taiwan en del av Japan.

1945 tvingades Japan lämna Taiwan. Och efter den kommunistiska revolutionen i Kina 1949 separerades Taiwan från Kina.

I dag är Taiwan en fullfjädrad demokrati. Kina är en diktatur som uppträder alltmer hänsynslöst. Taiwan som provins i Kina är en skrämmande tanke. Det borde UD markera!

Publicerat av

Lars Ströman

9 reaktioner på ”En liten ändring av Skatteverket som stör mig!”

 1. Att Taiwan ”separerades” från fastlands-Kina är väl en något ljummen analys. Chiang Kai-Sheks trupper drevs bort efter decennier av krig (inbördes och mot ockuperande Japan). Ur Wikipedia: ”The Chinese Civil War was a war fought between the Kuomintang (KMT)-led government of the Republic of China and the Communist Party of China (CPC). Although particular attention is paid to the four years of Chinese Communist Revolution from 1945 to 1949, the war actually started in August 1927, with the White Terror at the end of Generalissimo Chiang Kai-shek’s Northern Expedition, and essentially ended when major hostilities between the two sides ceased in 1950.[9] The conflict took place in two stages: the first between 1927 and 1937, and the second from 1946 to 1950, with the Second Sino-Japanese War in 1937–1945 separating them. The war marked a major turning point in modern Chinese history, with the Communists gaining control of mainland China and establishing the People’s Republic of China (PRC) in 1949 and forced the Republic of China (ROC) to retreat to Taiwan. It resulted in a lasting political and military standoff between the two sides of the Taiwan Strait, with the ROC in Taiwan and the PRC on mainland China with both officially claiming to be the legitimate government of all China.”

  1. Chiang Kai-sheks trupper retirerade till Taiwan. Ja. En stor del av Republiken Kinas administration flyttade till Taiwan. Ja. Men poängen är att Taiwans band till Kina är svagare än vad många tror.

 2. Hej! Jag blev så förbannad när jag läste det här. Idioter o hycklare är vad dom är. Har du tagit detta till någon media? Bor själv i Taiwan några månader om året o jag skäms som svensk att läsa detta.

  1. Det är flera som är upprörda över detta, till exempel riksdagsledamöter. Jag avser att återkomma till detta i någon artikel i NA senare under veckan.

 3. Jag har skrivit till utrikesminister Margot Wallström, klagat och ifrågasatt detta dåraktiga beslut!
  Får se om hon svarar?!

 4. Ett kina policy!!!
  Taiwan kommer aldrig någonsin få hetta ”republik Taiwan”.

  Det är bara att inse. Men folket verka inte förstå.

 5. KMT (Taiwan) fick Ching-dynastin och den siste kejsaren att abdikera på ett fredligt sätt 1911. Försvarade landet mot japansk invasion 1937-1945. Förlorade striden om fastlandet mot kommunisterna 1949. Etablerade den demokratiska ideologin och människors rätt till ett fritt liv och fri tänkande på ön Taiwan. Över 100 års kämpande för demokratin,frihet och mänskliga rättigheter. Men för svenska UD betyder det ingenting. Tydligen är det bara Margot och Sverige som vet vad demokrati är och ska lära upp folket på den arabiska halvön. Lilla Norge vågade ge Nobels fredpris till Liu Xiaobo.
  Är stormakten Sverige (The Capital of Scandinavia) verkligen så rädd för Kina?
  Hur tar vi det om någon säger att Sverige är provins av Danmark och syftar på Kalmarunionen?
  Vi ställer in oss för Kina på samma sätt som vi ställde in oss för Tyskland på 30-talet. Vänder kappan efter vinden och står inte upp för våra värderingar. Må hända att folk ser Taiwan som provins av Kina. Men hur ser världen på Sverige?

 6. ”Etablerade den demokratiska ideologin och människors rätt till ett fritt liv och fri tänkande på ön Taiwan.”
  Samtidigt bör man inte glömma decennier av krigslagar, massmord på oppositionella och deras familjer inklusive barn under Chiang Kai-Sheks KMT i Taiwan.
  Chiang Kai-Shek var inte mer demokratisk än Mao. Sedan 90-talet är det annorlunda med gradvis förbättring under 80-talet men det är snarare 2-3 decennier av demokrati och mänskliga rättigheter än 100 år.

  Såvitt jag vet har Taiwan dessutom själva en lång historia av att hävda att de inte är en självständig stat. Däremot har man länge hävdat att man borde regera över fastlandskina trots en avsaknad av folkligt stöd. Personer som verkade för Taiwans självständighet tillhörde historiskt (inte idag) de som fängslades av KMT.

  Det blir lite absurt om Sverige hävdar att Taiwan är en självständig stat, separat från fastlandskina när Taiwan hävdar att så inte är fallet. Vad jag vet finns det ingen stat som hävdar att Taiwan är självständigt separat från Kina. Det råder alltså en internationell konsensus i frågan (se FN exempelvis). Internt inom Taiwan finns det en självständighetsrörelse som tycks bli starkare, men det har än så länge inte gjort att Taiwan officielt ändrat sin hållning i frågan.

  Om någon hävdar att Sverige är en del av Danmark när varken Sverige eller Danmark hävdar att så är fallet så kan man avfärda det som dumheter.

  Sverige var neutralt i andra världskriget vilket gav Sverige och de som flydde till Sverige säkerhet. Det finns ingen anledning för Sverige att lägga sig i en konflikt mellan en Taiwanesisk självständighetsrörelse och resten av Kina. Snarare används dylika konflikter av illasinnade makter som historiskt fört krig mot kineser för att sälja knark till dem, plundra och tvinga in kineser i slaveri.
  Jag tror Taiwankonflikten kan lösas på fredlig väg med lite tålamod…

  1. Jag tror också Taiwan-konflikten kan lösas på fredlig väg. Men i konflikten mellan det demokratiska Taiwan och diktaturen Kina bör vi stå på Taiwans sida. Problemet är att Kina vägrar prata med Taiwans demokratiskt valda ledning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *