Taiwan protesterar mot Skatteverkets beslut – vad säger utrikesministern?

Skatteverket ändrade beteckningen på Taiwan i samråd med UD. Vad säger utrikesminister Margot Wallström?
Foto Wiktoir Nummelin / TT kod 10510

I fredags skrev jag att Skatteverket ändrat beteckningen för Taiwan. Landet beskrivs nu som en provins i Kina på Skatteverkets hemsida. Och via mejl fick jag bekräftat att Skatteverket gjort denna ändring efter samråd med UD. Utrikesminister Margot Wallström bär alltså en del av ansvaret för detta.

Demokratin Taiwan puffas alltså åt sidan, i samråd med UD. Som en jämförelse: Så här lamt beskrevs Folkrepubliken Kina i regeringens utrikespolitiska deklaration för någon vecka sedan: ”Vår relation med Kina är omfattande. Landets roll i världen växer, och med det följer ett ökat ansvar inklusive med skydd för de mänskliga rättigheterna.” Då talar vi om ett Kina som inte bara avrättar folk och fängslar oppositionella utan också om en regering som kidnappat och fängslat svensken Gui Minhai, och dessutom förnedrat svenska diplomater som följde med honom när han skulle läkarundersökas på svenska ambassaden i Peking, på ett sätt som strider mot regler för diplomatiskt umgänge.

Taiwans regering beskriver förändringen på Skatteverkets hemsida som oacceptabel för Taiwans regering och folk. Även det svenska handelskontoret i Taiwan kommer att informeras om den taiwanesiska regeringens inställning.

Jag vet att jag tjatar. Men jag tar det igen: Taiwan är en av Asiens bäst fungerande demokratier. Här finns en fri press och en sprudlande protestkultur. Besök Taipei under några dagar så får du räkna med att möta en demonstration.

Av maktpolitiska skäl väljer de flesta länder (däribland Sverige) att ha diplomatiska relationer med Kina i stället för Taiwan. Därtill med villkoret att Taiwan ska betraktas som en del av Kina.

Det var möjligen en förståelig inställning under de många år då Taiwan var en högerdiktatur (dock faktiskt med en del kommunistiska inslag) och Kina var en kommunistisk diktatur. Men i slutet av 80-talet och början av 90-talet demokratiserades Taiwan, vilket ledde till att många regeringar i väst började klia sig i huvudet. Men de valde att hålla fast vid förbindelserna med Kina.

Regeringen i Taipei är folkvald. Den granskas kritiskt av medier. Den har ett åtagande att följa FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Det är Taiwan som har en legitim regering, inte Kina!

Att Skatteverkets fadäs uppmärksammas i taiwanesisk press är knappast en fördel för Sverige.

 

 

 

Publicerat av