Svenska medborgares säkerhet och UD:s hantering av Taiwan

Under några dagar har det stormat kring Skatteverkets ändring av beteckningen på Taiwan, där den demokratiska staten Taiwan beskrivs som en provins i diktaturen Kina.

Ibland skulle det vara bäst om någon sade ”hoppsan, det där var inte så lyckat, vi ändrar oss”. Men så sker inte. I stället får vi höra märkliga  förklaringar till att UD och Skatteverket villigt utför de ”beställningar” som kommer från diktaturen i Peking.

En utförlig kommentar till detta finns på journalisten Jojje Olssons blogg. Den kan du läsa här. 

Skatteverkets rättsexpert Per Skogh sade så här till mig i måndags:

– UD hörde av sig och uppmärksammade att vi borde följa den internationella ISO-koden. Sverige erkänner ju inte Taiwan.

För säkerhets skull mejlade jag citaten till honom och bad honom godkänna. Jag fick svaret att det inte fanns några invändningar.

När UD hör av sig till mig får jag följande kommentar av Rasmus Eljanskog på UD:s pressjour:

”UD fick en fråga från allmänheten i augusti. Då togs kontakt med några myndigheter och andra utrikesförvaltningar för att ta reda på hur Taiwan benämns. I kontakten med Skatteverket besvarades deras frågor om praxis för benämning av Taiwan, och därefter meddelade Skatteverket sitt beslut i frågan. Hur självständiga svenska myndigheter väljer att benämna Taiwan bestämmer de själva.”

Han bekräftar på ett något krångligt sätt att det var UD som tog initiativet till ändringen. Och ja, vi har självständiga myndigheter. Men Skatteverket ska inte driva utrikespolitik. En sådan fråga från UD betyder alltså något.

”Fråga från allmänheten”? Nåja, jag tror inte att ”trycket från allmänheten” att djävlas med demokratin Taiwan är överväldigande. Det finns också en svensk ”allmänhet” i Taiwan. Alltså ett antal personer som arbetar och pluggar i Taiwan. Det ligger absolut inte i deras intresse att UD dansar efter Pekings pipa. Varje litet steg där Sverige direkt eller indirekt godkänner kineiska planer på att ta över Taiwan är ett direkt hot mot dessa människors säkerhet. Och, som Jojje Olsson konstaterar i sin blogg, är det dessutom anmärkningsvärt att ändringen kommer samtidigt som Kina håller svensken Gui Minhai fängslad.

UD försäkrar att det inte har kommit någon propå från Peking om detta. Nähä, då behövs inte ens någon påtryckning för att Sverige ska göra vad Kina säger.

Detta må vara en spekulation. Men om jag tillåter mig att spekulera över hur samtalen går på kinesiska UD just nu, så skulle jag tror att de säger: ”Vi behöver inte vara oroliga för att svenskarna ska bråka om Gui Minhai. De kommer säkert att göra några offentliga uttalanden. Men sedan blir det inte mer. I andra sammanhang gör de ju precis som vi vill”.

 

Publicerat av