Ny lag öppnar för fler kontakter mellan USA och Taiwan – en chans även för Sverige!

Den 16 mars undertecknade Donald Trump en ny lag som öppnar för fler kontakter på hög nivå mellan USA och Taiwan. (AP Photo/Evan Vucci)

Den amerikanska kongressens båda kamrar har antagit en ny lag som öppnar för besök mellan USA och Taiwan för företrädare för de båda länderna på alla nivåer, trots att USA inte erkänner Taiwan. Den 16 mars undertecknade president Donald Trump lagen. Sedan 1979 har USA erkänt Folkrepubliken Kina på samma villkor som de flesta andra länder, det vill säga att det bara finns ett Kina – och Taiwan betraktas som en del av Kina.

Däremot motsätter sig USA att Taiwan förenas med Kina med våld. Det finns också en särskild amerikansk lag som ger USA vissa skyldigheter att hjälpa Taiwan med försvaret. Med den nya lagen om förbindelser med Taiwan markerar USA ett ökat intresse för utbyte med Taiwan.

Kina har svarat med sedvanlig ilska. Kinas ambassad i Washington meddelade att lagen utgör ett allvarligt brott mot ett Kina-politiken.

Och det är naturligtvis ingen tillfällighet att direkta hot mot Taiwan uttalas i den engelskspråkiga kinesiska tidningen Global Times:

– Kinas kommunistiska parti, Folkets befrielsearmé och det kinesiska folket kommer inte att tolerera en upprepning av den historiska tragedin av ett delat land, sade Huang Zhixian, en ledamot i den Kinesiska folkkongressen, enligt Global Times.

Den 28 februari gjorde Kina ett utspel där taiwaneser erbjuds en rad förmåner om de exempelvis flyttar till Kina eller vill studera i Kina. Det låter som ett vänligt utspel. Men syftet är att undergräva Taiwan så mycket som möjligt.

Kina vägrar att ha några kontakter med Taiwans nuvarande ledning. På bilden: President Tsai Ing-wen. (AP Photo/ Chiang Ying-ying)

Sedan liberalen Tsai Ing-wen blev president har Kina avbrutit alla politiska kontakter med Taiwan. Kina kräver att Taiwans regering och president godtar ”1992 års konsensus” mellan Kina och Taiwan. Skrivningen säger i korthet följande: Det finns bara ett Kina och Taiwan är en del av Kina, men hur Kina definieras tolkar parterna olika. Den formeln är många i Taiwan tveksamma till. För varje år som går med Taiwan som en etablerad demokrati växer avståndet mellan Taiwan och Kina.

Alla som vet något om mina politiska åsikter vet att jag inte är någon stor anhängare av Donald Trump.

Men den amerikanska lagen om utbyte med Taiwan kan i bästa fall bli en politisk signal till ledarna i Peking om att de inte kan förvänta sig att omvärlden låter dem agera hur som helst gentemot Taiwan.

I en krönika i NA förra veckan argumenterade jag för att Sverige skulle använda en beprövad modell för att upprätta diplomatiska relationer med Taiwan på en låg nivå. Texten uppmärksammades även i taiwanesiska medier. Det amerikanska utspelet skulle kunna göra att det nu är rätt tidpunkt för att göra något sådant. För nu kan Sverige agera på ett sätt som samspelar med USA – och kanske delvis under amerikanskt politiskt vindskydd. Då skulle fadäsen med Skatteverket klantiga ändring av beteckningen på Taiwan som en provins i Kina kunna gottgöras.

 

 

 

Publicerat av