Tänk om Kina kräver att du får sparken för att du gillar den här bloggen

 

Den 14 april skulle filmen ”Missing Johnny” av den taiwanesiske regissören Hou Hsiao-hsien ha släppts i Kina. Men den kinesiska distributören har nu meddelat att filmen tills vidare inte kommer att lanseras i Folkrepubliken Kina. Någon officiell orsak har inte nämnts.

Men som av en händelse har det dykit upp artiklar och anklagelser i sociala medier i Kina där en av skådespelarna, Lawrence Ko, anklagas för att vara en ”antikinesisk” aktivist. Det ska bland annat handla om att Lawrence Ko uttryckt stöd för ”Solrosrörelsen” som ockuperade parlamentet i Taiwan 2014 som en reaktion mot ett omfattande avtal mellan Kina och Taiwan om handel med tjänster.

En talesperson för Kinas minister med ansvar för frågor som rör Taiwan säger, enligt Taipei Times, att Kina inte kommer att tillåta att filmer släpps, där någon av de medverkande uttryckt att han eller hon för Taiwans självständighet.

En talesperson för Kinas minister med ansvar för frågor som rör Taiwan säger, enligt Taipei Times, att Kina inte kommer att tillåta att filmer släpps, där någon av de medverkande uttryckt att han eller hon för Taiwans självständighet.

Det handlar alltså inte om att innehållet i filmen skulle stå i strid med vad kommunistpartiet i Kina anser vara acceptabelt. Det räcker med att någon av de medverkande har uttryckt åsikter som Kina inte gillar.

Kina försöker på det här sättet att utvidga diktaturen till att även omfatta andra länder.

Ett annat exempel beskrivs av den svenske frilansjournalisten Jojje Olsson på sin blogg. En hotellanställd råkade ”gilla” en tweet som tackade hotellkedjan för att den i en kundundersökning beskrev Tibet som ett eget land. Det blev häftiga reaktioner i Peking. Och den hotellanställde fick veta via en artikel i China Daily att han skulle avskedas. Hotellkejdan Mariott slog vakt om sin marknad i Kina genom att sparka en person på låg nivå som hade råkat klicka på en tweet. Hans ”gilla”-markering verkar inte ens ha varit särskilt medveten.

Okej, jobbar du på ett företag, som är beroende av att sälja till Kina. Akta dig för att ens antyda något som kan andas kritik mot Kina. För då finns risken att Kina kräver att du får sparken!

Okej, jobbar du på ett företag, som är beroende av att sälja till Kina. Akta dig för att ens antyda något som kan andas kritik mot Kina. För då finns risken att Kina kräver att du får sparken!

Låt mig säga så här: Mariott kommer inte att vara mitt förstahandsval om jag någon gång skulle ha råd att bo på den typen av hotell. Tänk om Kina kräver att du får sparken för att du gillar den här bloggen.

 

 

Publicerat av