New York Times utser Taiwan till Asiens bastion för yttrandefrihet

Utsikt över Taiwans huvudstad Taipei. New York Times utser Taiwan till Asiens bastion för yttrandefrihet.

På lördagen publicerade New York Times en längre artikel, där Taiwan utses till Asiens bastion för yttrandefrihet. Tidigare var det Hongkong som hade denna status. Den brittiska kronkolonin överlämnades till Folkrepubliken Kina år 1997. Året dessförinnan hölls det första helt fria presidentvalet i Taiwan – efter en demokratiseringsprocess.

När Kina tog över Hongkong var det med löftet ”ett land – två system”. Kina skulle till exempel respektera den yttrandefrihet som rådde i den forna brittiska kolonin. Men under Xi Jinpings ledning har Kinas grepp om Hongkong skärpts betydligt.

Reportrar utan gränser öppnade kontor i Taipei, i stället för Hongkong. En filmfestival kring temat mänskliga rättigheter kommer i år att hållas i Taiwan i stället för Hongkong.

Och det har fått väldigt konkreta effekter:

Reportrar utan gränser öppnade kontor i Taipei, i stället för Hongkong. En filmfestival kring temat mänskliga rättigheter kommer i år att hållas i Taiwan i stället för Hongkong. Den bokutgivning, som bland annat ledde till att svensken Gui Minhai fängslades, kan komma att flyttas till Taiwan. Och när den svenske frilansjournalisten Jojje Olsson blev utslängd från Kina, så flyttade han sin verksamhet till Taiwan. Hans blogg om Kina är något av det mest initierade du kan läsa om Kina på svenska.

Men New York Times ger också exempel där Taiwan har haft svårt att hantera relationerna med Kina. Aktivisten Zhang Xiangzxhong åkte till exempel tillbaka till Kina, efter att ha kommit till Taiwan för att söka politisk asyl.

I Taiwan finns fortfarande de auktoritära traditionerna kvar. Men vid sidan av detta finns också en sprudlande protestkultur. Detta har fått mig att fundera över min skeptiska inställning till civil olydnad. Om det skrev jag en artikel rätt nyligen som du kan läsa här.

 

Publicerat av