Från en fredlig nattmarknad i Taipei – till en kuslig fråga i en opinionsmätning

En av Taipeis nattmarknader.

För bara några dagar sedan gick jag omkring på en av Taipeis nattmarknader – och njöt av världens godast gatuköksmat. Eller ”street food” som det heter på modern svengelska. I den miljön var det svårt att föreställa sig att detta är ett land som befinner sig under hot.

Bara de senaste dagarna har Kina genomfört omfattande militära övningar nära ön Kinmen. Jag själv besökte Kinmen för ett år sedan. Det är en taiwanesisk ö som ligger nästan inbäddad i Kina. Du ser över till den kinesiska gränsen. Och det går båttrafik mellan Kinmen och det kinesiska fastlandet.

Taiwan är inte bara en stabil demokrati. Det är också ett säkert turistland med hjälpsamma människor och förhållandevis låg korruption. Så även om jag känner väl till den politiska bakgrunden så känns det märkligt när jag läser att det gjorts en opinionsmätning där människor i Taiwan tillfrågas: Är du beredd att gå i krig om Kina skulle angripa Taiwan? 67,7 svarade ja på frågan. Och viljan att försvara Taiwan med vapenmakt var ännu större i den yngre åldersgruppen (20-39 år). Av dem svarade 70,3 procent att de var beredda att försvara Taiwan.

94 procent svarade att det är ”viktigt” eller ”mycket viktigt” att Taiwan är en demokrati.

94 procent svarade att det är ”viktigt” eller ”mycket viktigt” att Taiwan är en demokrati.

På frågan om Taiwan ”omedelbart” ska förklara sig självständigt svarade bara 2,4 procent ja. Och ännu färre, 1,5 procent, svarade ja på frågan om Taiwan ”omedelbart” ska ansluta sig till Folkrepubliken Kina.

Så även om en växande andel av Taiwans befolkning identifierar sig som taiwaneser snarare än kineser, så finns en acceptans för den realpolitiska verkligheten. Taiwan kommer under åtskilliga år till att i praktiken vara en självständig stat som befinner sig i en märklig gråzon.

Men nog är det märkligt att ett land som Sverige inte gör mer för att markera samhörighet med demokratin Taiwan

Men nog är det märkligt att ett land som Sverige inte gör mer för att markera samhörighet med demokratin Taiwan, med tanke på vad utrikesminister Margot Wallström sade i den utrikespolitiska deklarationen: ”Demokratin är kärnan i Sveriges utrikespolitik.”

Men vad skulle hända om det går så illa att Kina ockuperar Taiwan?

För det första så har då ”demokratins försvarare” i västvärlden svikit Taiwan å det grövsta!

Men det skulle också kunna bli Kinas eget ”Afghanistan”. Sovjetunionen ockuperade Afghanistan i december 1979. Det blev en av de faktorer som bidrog till att hela Sovjetimperiet upplöstes i början av 90-talet. Sovjetiska soldater kom hem med traumatiska upplevelser. Och det blev en alltför skarp kontrast mellan den officiella propagandan och den verklighet som soldaterna mötte i Afghanistan.

Det finns en djupt rotad tradition i Taiwan att göra motstånd mot förtryckare.

Det finns en djupt rotad tradition i Taiwan att göra motstånd mot förtryckare. Det civila samhället är ovanligt starkt i Taiwan. Fast det är också svårt att bedöma hur rationellt den högsta kinesiska ledningen agerar. Diktatorer isolerar sig ofta från den värld dom tänkt sig att styra.

 

 

 

Publicerat av