Dollarsedlar – kommunistiskt maktmedel mot demokratin Taiwan

Kina har tidigare erbjudit miljardbelopp i dollar till länder som bryter med Taiwan. Nu har Dominikanska republiken fallit för Kinas lockrop. Foto: Claudio Bresciani / TT

Så minskade antalet länder som har diplomatiska relationer med Taiwan från 20 till 19. Dominikanska republiken har beslutat att bryta med Taiwan och i stället upprätta diplomatiska relationer med Peking.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu säger att Kina har erbjudit Dominikanska Republiken ”astronomiska” belopp. Men det har också visat sig att Kina lovar runt men håller tunt, anser utrikesdepartementet i Taipei och pekar på Costa Rica som exempel.

Kina utlovade investeringar på 1,4 miljarder dollar för att bygga ett raffinaderi och vägar i Costa Rica. Det löftet hölls inte. Inte heller har Kina hållit sitt löfte om 140 miljoner dollar i bistånd till Sao Tomé och Principe, enligt UD i Taipei.

Under president Tsai Ing-wens mandatperiod har tre länder brutit de diplomatiska relationerna med Taiwan: Sao Tomé och Principe, Panama och nu även Dominikanska Republiken.

Tidigare rådde en ”diplomatisk vapenvila” mellan Taiwan och Kina. Det innebar att Kina accepterade att ett antal länder har diplomatiska relationer med Taiwan.

En talesperson för Amerikanska institutet i Taiwan (som är USA:s informella ambassad i landet) beklagar att Kina på det här sättet lockar ett land att bryta med Taiwan. Detta bidrar inte till regional stabilitet, säger Sonia Urbom, talesperson för Amerikanska institutet i Taipei.

Vad säger Sverige? Förmodligen inte mycket. Men jag vill i det sammanhanget påminna om vad Margot Wallström sade när hon läste upp regeringens utrikespolitiska deklaration: ”Demokratin är kärnan i Sveriges utrikespolitik.” Ta då ställning för demokratin Taiwan och mot diktaturen Kina!

 

 

 

Publicerat av