Här är flygbolagen som inte anpassat sig till Kinas påtryckningar om Taiwan

På bilden: Ett plan från det taiwanesiska flygbolaget Eva Air landar på Songshans flygplats i centrala Taipei. (AP Photo/Wally Santana)

En rad flygbolag har fått brev från den kinesiska luftfartsmyndigheten med uppmaningen att beteckna Taiwan som en del av Kina. Det ackompanjeras med ledarartiklar i till exempel Global Times som mer eller mindre öppet hotar Taiwan med militärt våld om inte demokratin Taiwan anpassar sig till det kommunistiska Kina.

Så här skriver till exempel Global Times:

”But the actions taken by the PLA have changed many people’s expectations on how the Taiwan question will be solved. This is just a start. ”

I statligt kontrollerade medier hotas alltså demokratin Taiwan öppet med ett militärt angrepp.

I en ledarartikel som just handlar om hur just flygbolagen hanterar Taiwan skriver tidningen:

”By labeling Taiwan a ”country,” some foreign firms sustain the fantasy of independence forces and blur the outside world’s understanding of the status of the island.”

Det skandinaviska flygbolaget SAS har gett efter för de kinesiska kraven. Där tycker jag att det finns anledning att ställa kritiska frågor till ägarna, eftersom bolaget till 44,1 procent ägs av de skandinaviska staterna, alltså Sverige, Norge och Danmark. Och av de tre staterna är det Sverige som har den största ägarandelen, 17,9 procent.

Jag noterar också att amerikanska UD har reagerat starkt mot Kinas påtryckningar. Från Sverige är det knäpptyst. SAS flyger inte ens till Taiwan, men det går att boka resor till Taiwan från SAS hemsida, med byte i exempelvis Hongkong eller Tokyo.

Tidningen Business Insider har listat hur några av flygbolagen betecknar Taiwan. Följande flygbolag håller fast vid att beteckna Taiwan som ett land, trots påtryckningar från Kina: United Airlines, Qantas, Singapore airlines, Emirates, Air Canada, Air France.

För SAS-kunder kan det vara värt att notera att flera av de flygbolag som fortfarande betecknar Taiwan som land är med i Star Alliance. Du kan alltså få bonuspoäng på ditt SAS-kort och ändå välja ett flygbolag som betecknar Taiwan som ett eget land.

Bland de flygbolag som betecknar Taiwan som en del av Kina finns British Airways, Etihad och Lufthansa. När jag själv kollade Finnair, så visar det sig tyvärr att även det finska flygbolaget har gett efter för Kinas påtryckningar.

Sedan finns det några flygbolag som undviker att ställa frågan på sin spets. Air Asia undviker till exempel att ha några länder. Där finns bara städerna listade. Air Malaysia säger att Taiwan är ”Republiken Kina”, vilket ju är det formella namnet på Taiwan som stat. Det Hongkong-baserade bolaget Cathay Pacific skriver ”land/region”. Vips så undviks frågan. Just Cathay Pacific har anledning att vara rädda om marknaden i Taiwan eftersom flyglinjen mellan Taipei och Hongkong är en av världens mest trafikerade internationella flyglinjer.

 

Publicerat av

Lars Ströman