Burkina Faso bryter med Taiwan – 18 länder har nu diplomatiska relationer med Taiwan

Burkina Faso i Västafrika bryter de diplomatiska relationerna med Taiwan (Republiken Kina) och upprättar i stället diplomatiska relationer med den kommunistiska regimen i Peking, alltså Folkrepubliken Kina.

Just Burkina Faso har pendlat mellan att erkänna Peking och Taiepi. 1961 erkände Burkina Faso Taiwan. 1973 bytte landet till att i stället ha diplomatiska relationer med Peking. 1994 bytte Burkina Faso tillbaka till Taiwan.

I februari förra året sade Burkina Fasos utrikesminister Alpha Barry att landet erbjudits bistånd för 50 miljarder dollar, om landet bröt med Taiwan. Så vi kan ju ana vilka belopp det handlar om den här gången.

Taiwans utrikesminister Joseph Wu lämnade in sin avskedsansökan, när det stod klart att landet tappat ännu en diplomatisk allierad. Men president Tsai Ing-wen beviljade inte hans avskedsansökan.

Tidningen Taipei Times skriver i en ledarartikel att regeringen i Taipei måste bli bättre på ett förklara sin utrikespolitik. Taiwan ger generöst med bistånd till de länder som upprätthåller diplomatiska relationer med regeringen i Taipei. Men regeringen i Taiwan vill inte hemfalla till det som den kallar för ”checkboksdiplomati”, alltså skriva ut stora summor enbart för att få fördelen att ha diplomatiska relationer. Men var går gränsen för checkboksdiplomati? Taipei Times påpekar att Taiwan exempelvis lovat Solomonöarna 30 miljoner dollar för att landet ska kunna stå värd för en idrottstävling för Stilla havs-länder år 2023.

Sverige kommer naturligtvis inte att reagera alls på att demokratin Taiwan pressas alltmer. Formellt är det ett korrekt agerande eftersom även Sverige erkänner Peking och inte Taiwan. Men att Sverige är så tyst när en av Asiens demokratier pressas hårt av Kina, är hyckleri av värsta slag!

Publicerat av

Lars Ströman