Här är de länder som fortfarande har diplomatiska relationer med demokratin Taiwan

18 länder har fortfarande diplomatiska relationer med demokratin Taiwan.  (AP Photo/Vincent Yu)

Nyligen kom beskedet att Burkina Faso bryter de diplomatiska relationerna med Taiwan. Med största säkerhet efter att Kina utlovat bistånd i miljardklassen. Nu återstår alltså 18 länder som har diplomatiska relationer med demokratin Taiwan.

Ur svensk synpunkt borde detta innebära ett utrikespolitiskt dilemma. Å ena sidan erkänner Sverige Folkrepubliken Kina, med villkoret att Taiwan är en del av Kina. Å andra sidan säger utrikesministern i regeringens utrikespolitiska deklaration att demokratin är kärnan i Sveriges utrikespolitik.

Ju färre länder som har diplomatiska relationer med Taiwan, desto större bekymmer borde det väcka hos diplomaterna på UD, om vi nu verkligen anser att demokrati ska vara en central del av svensk utrikespolitik.

Följande länder har nu diplomatiska relationer med Taiwan – eller Republiken Kina som är den officiella beteckningen på landet:

Kiribati

Marshallöarna

Nauru

Palau

Solomoöarna

Tuvalu

Belize

El Salvador

Guatemala

Honduras

Nicaragua

Paraguay

Eswatini (tidigare Swaziland)

Haiti

Saint Kitts och Nevis

Saint Lucia

Saint Vincent

Vatikanstaten

 

Publicerat av