Om Vatikanen bryter med Taiwan är det ett svek mot Kinas katoliker

Påsken firas i en av de officiellt godkända katolska kyrkorna i Folkrepubliken Kina.  (AP Photo/Mark Schiefelbein)

Senast var det Burkina Faso som bröt de diplomatiska relationerna med Taiwan och i stället upprättade relationer med Folkrepubliken Kina. Ytterligare ett exempel på att Kina lyckats ”köpa över” länder genom att utlova bistånd i mångmiljardklassen.

Ett annat land som överväger detta är Vatikanstaten. Och här handlar det inte om att utlova bistånd. De förhandlingar som pågått mellan Vatikanstaten och Kina har handlat om Katolska kyrkans  ställning i Kina. Frågan har gällt: Kan Vatikanen få ett ”medbestämmande” när Kina utser biskopar i den officiellt godkända katolska kyrkan i Kina. Ungefär hälften av Kinas katoliker är medlemmar i underjordiska kyrkor.

Jag skulle möjligen kunna förstå om Vatikanen hade fört sådana samtal för tio år sedan. För då fanns det ett visst intresse i kommunistpartiets ledning för att släppa fram ett civilt samhälle, alltså organisationer som kunde agera utanför kommunistpartiets kontroll, visserligen under förutsättning att de höll sig inom bestämda gränser. I dag är allt sådant intresse som bortblåst. Allt ska kontrolleras av kommunistpartiet. Och Xi Jinping försöker etablera sig som en ny variant av ”den store ledaren” Mao Tsetung. Om Vatikanen i dag skulle bestämma sig för att bryta med Taiwan och upprätta diplomatiska relationer med Kina skulle det enbart vara en propagandaseger för Xi Jinping.

Därtill har Kina under våren beslutat att stoppa online försäljning av Bibeln. Det finns också uppgifter om att kommunistpartiet vill ha fram en ny översättning om omtolkning av bibeln på kinesiska.

I den katolska tidningen Cahtolic Herald skriver Kanadas tidigare ambassadör till Kina, David Mulroney, att Kina har en fantastisk förmåga att förföra annars intelligenta människor. Ett exempel är när Kanadas premiärminister Justin Trudeau hyllade Kinas ”grundläggande diktatur”. Och vi i Sverige minns ju när den nyblivne statsministern Göran Persson hyllade den politiska stabiliteten i Kina, när han som nybliven statsminister besökte Kina, i november 1996.

David Mulroney skriver så här:

First, see China as it is, not as you would like it to be. For all of its undeniable progress, China remains under the full control of the Communist Party, whose principal objective is to stay in power, whatever the cost.

Han påpekar också en avgörande skillnad mellan Vatikanstaten och andra länder: För just Vatikanstaten är målet inte att nå regeringen i Kina eller Kinas kommunistiska parti, utan att evangelisera bland det kinesiska folket.

Här nedan kan du se när Justin Trudeau hyllar Kinas ”grundläggande diktatur”. Han gör det dessutom när han får en fråga om vilket land han beundrar.

 

 

 

Publicerat av