Hejdå Chiang Kai-shek, nu är du snart inte nationens fader längre!

Statyn av Chiang Kai-shek övervakas av en hedersvakt. Men inte så länge till…

Ett av turistmålen i Taipei är minneshallen över Chiang Kai-shek. Där står en hedersvakt som vakar över den gamle diktatorn. Turisterna brukar flockas kring vaktavlösningen som äger rum med jämna mellanrum.

Men i Taiwan finns nu en särskild kommission som ska göra upp med vad som skedde medan Taiwan var en diktatur. Och en av kommissionens slutsatser är: Chiang Kai-shek statyn ska inte få stå kvar som en symbol för Taiwan. Kommissionen överväger tre alternativ: 1. Att låta staty finnas kvar, men att den snarare blir ett minnesmärke över en mörk tid i Taiwans historia. 2. Att flytta statyn till en mer undanskymd plats. 3. Förstöra statyn.

En märklig detalj i historien är att Chiang Kai-sheks parti, Kuomingtang, byggdes upp med hjälp av det sovjetiska kommunistpartiet.

Chiang Kai-shek var Republiken Kinas president, men flydde med de kvarvarande av sina trupper och ytterligare att par miljoner människor till Taiwan år 1949, när Maos kommunister var på väg att ta makten över fastlandet. Så Kina blev en kommunistisk diktatur och Taiwan blev en nationalistisk diktatur. En märklig detalj i historien är att Chiang Kai-sheks parti, Kuomingtang, byggdes upp med hjälp av det sovjetiska kommunistpartiet.

Som Kinas ledare var han verkligen inget föredöme. Under kriget mot Japan skickade USA generaler som rådgivare till Chiang Kai-shek. Men de fann att han var mer intresserad av sin egen maktposition än att strida mot den gemensamma fienden. Även bland Maos kommunister var det tidvis si och så med viljan att strida mot Japan.

Redan före kommunisternas maktövertagande 1949 hade Chiang Kai-sheks styrkor i Taiwan påbörjat den ”vita terrorn”. En av de utlösande faktorerna bakom den var ett bråk som uppstod när en kvinna sålde oskattade cigaretter. Ett monument och ett museum över dessa händelser, de så kallade 2:28-händelserna (oroligheterna började den 28 februari 1947) finns ett stenkast från minneshallen över Chiang Kai-shek.

Ett av mina absolut mest intressanta möten var när jag för drygt ett år sedan träffade den man som höll i pistolen under attentatsförsöket.

Chiang Kai-shek satt kvar vid makten i Taiwan fram till sin död 1975. Och när han dog lät han sin son, Chiang Ching-kuo ta över. Några taiwaneser i USA reagerade mot att Taiwan var på väg att bli en ”monarki”. Två av dem gjorde ett försök att mörda Chiang Ching-kuo under ett besök i USA 1970.

Ett av mina absolut mest intressanta möten var när jag för drygt ett år sedan träffade den man som höll i pistolen under attentatsförsöket. Han heter Peter Huang och han var en av grundarna av Taiwans förbund för mänskliga rättigheter. Han sade bland annat att han tycker att minneshallen över Chiang Kai-shek borde omvandlas till en utställning om vilka värden som gäller i en demokrati. Och nu ser det ut som om han kan få sin vilja igenom.

Det gamla maktpartiet Kuomingtang är i dag med i samma internatuional som de svenska Moderaterna. Men partiet har fortfarande en bit att gå när det gäller att göra upp med Chiang Kai-sheks diktatur.

Peter Huang höll i pistolen när en grupp taiwaneser försökte mörda Chiang Ching-kuo, som utsetts till blivande ledare för Taiwan, efter pappan Chiang Kai-shek.

 

Publicerat av