Kinas ambassadör i Sverige hotar Taiwan – ”dödens väg”

Taiwans huvudstad Taipei.

I slutet av april gjorde radioprogrammet Konflikt ett längre program med rubriken ”Kina och underkastelsen”.

Nu händer saker som i normala fall borde fått svenska UD att reagera, åtminstone om vi utgår från vad utrikesminister Margot Wallström säger i regeringens utrikesdeklaration: ”Demokratin är kärnan i Sveriges utrikespolitik”. Det borde alltså i alla lägen vara så att Sveriges regering prioterar att värna om demokratin.

Kinas ambassad skickar ett brev till Sveriges Radio där ambassaden kräver att Sveriges radio fogar sig i Kinas krav på att Taiwan betraktas som en del av Kina. En myndighet från en diktatur kräver alltså att Sveriges radio gör som Kina vill.

Radioprogrammet Konflikt gör nu en intervju med Kinas ambassadör, Gui Congyou, där reportern följer upp det tidigare programmet om Kina och underkastelsen.

Reportern frågar: ”De facto har Kina inte kontroll över territoriet i Taiwan. Vad skulle hända ifall den taiwanesiska regeringen deklarerade självständighet?”. Svaret, genom en tolk blir: ”Så är det en död slut”.

Senare kontrollerar redaktionen hur ambassadörens ord ska översättas och kommer fram till att det han ordagrant säger är: ”dödens väg, utan återvändo”.

Då har vi alltså en ambassadör till Sverige, som öppet hotar en näraliggande demokrati med ”dödens väg, utan återvändo”. Vad mer krävs för att Sverige ska protestera? Hur grova ska hoten vara för att svenska UD ska kalla upp ambassadören och säga åt honom att hans språkbruk är oacceptabelt?

Jerker Hellström, forskningsledare på FOI som talar kinesiska, säger så här i Radioprogrammet Konflikt:

”Jag tror att Kina allt tydligare kommer att visa var man står någonstans och kräva att andra stater stater och andra aktörer, inklusive näringslivet som vi ser nu, också spelar med, med Kinas spelregler. Det är jag rätt övertygad om att man kommer att göra. Och det har delvis att göra med att man får allt mindre mothugg, vilket så klart är problematiskt.”

Okej, Margot Wallström hur var det du sade i den utrikespolitiska deklarationen? ”Demokratin är kärnan i Sveriges utrikespolitik”. En ambasssadör i Sverige hotar en näraliggande demokrati med ”dödens väg, utan återvändo”.

 

 

Publicerat av