Två japanska flygbolag backar – Taiwan inte längre en del av Kina

Två av de stora japanska flygbolagen gav efter för Kinas påtryckningar och började benämna Taiwan som en del av Kina. Men mindre än 24 timmar senare backade de båda flygbolagen Japan Airlines och All Nippon Airways. Taiwan blev åter igen Taiwan. Bland annat organiserades en online-protest mot att beteckna Taiwan som en del av Kina.

All Nippon Airways är med Star Alliance, alltså samma flygallians som skandinaviska SAS.

En del av förklaringen till den japanska opinionen är jordbävningar. 1999 drabbades Taiwan av en svår jordbävning som dödade ungefär 2000 personer. Japan blev en av de stora biståndsgivarna.

2011 var det Japans tur att drabbas. Den 11 mars det året inträffade en jordbävning, med en efterföljande Tsunami som bland annat fick svåra följder för kärnkraftverket i Fukushima. Över 130 länder gav bistånd till Japan. Den allra största givaren var Taiwan. Och det vara inte bara statligt bistånd. Det skedde också omfattande insamlingar för att hjälpa Japan.

Så för många japaner är Taiwan något mer än ett land som levererar hemelektronik.

Nu pågår det också en kampanj i Japan för att Taiwan ska få ställa upp i de olympiska sommarspelen 2020 som just Taiwan, i stället för ”Chinese Taipei”. Det vore en välbehövlig chock för Peking.

 

Publicerat av