Här återvinns 67 procent av hushållens sopor!

Taiwans huvudstad Taipei. Här återvinns 67 procent av hushållens sopor.

Går vi tillbaka ett par årtionden var de oändliga sopbergen ett jätteproblem i Taiwan, inte minst i huvudstaden Taipei.

Men i dag återvinns 55 procent av hushållens sopor i Taiwan. I Taipei är återvinningsgraden så hög som 67 procent. Tidningen Global Citizen beskriver återvinningssystemet i Taiwan som ett av de mest effektiva i världen.

I Taipei åker sopbilarna runt fem dagar i veckan. När människor här den där speciella melodislingan från sopbilarna så vet de att det är dags. Eller också har de laddat ner appen i sin mobil som talar om när sopbilen kommer. Den ”vanliga” sopbilen kommer tillsammans med en ”återvinningsbil”.

Systemet i Taiwan innehåller också ett mått av repression. Du kan få böta eller till och med bli offentligt uthängd om du skräpar ner eller missköter din sopåtervinning. ”Sopspioner” filmar personer som missköter sig. Det är en metod som jag skulle ifrågasätta på ledarplats om den infördes i Sverige.

Men det är intressant att Taiwan har en annan infrastruktur än Sverige – och att landet på förhållandevis kort tid gått från att betraktas som ”sopornas ö” till att ligga i den absolut världstoppen när det gäller återvinning.

Se även ett Youtubeklipp här:

Och här är ett klipp från Wall Street Journal:

 

Publicerat av