Taiwans president Tsai Ing-wen varnar för att demokratin trängs tillbaka

Taiwans president Tsai Ing-wen säger att Taiwan står i frontlinjen i en kamp för demokrati som förs tillsammans med Australien, USA, Europa och likasinnade över hela världen.  (AP Photo/Chiang Ying-ying)

Tänk för ett ögonblick om Taiwan hade varit ett land bland andra. Ett land med en ambassad i Stockholm. Ett land med företrädare i FN. Ett land som en och annan svensk minister besöker.

Ja, då hade det blivit ett sjuhelsikes liv om en stormakts ambassadör hade hotat Taiwan med ”dödens väg, utan återvändo”. För det var så Kinas ambassadör i Stockholm uttryckte sig i en intervju i radioprogrammet Konflikt.

Bland deltagarna fanns Najet Zammouri, en av medlemmarna i den nationella dialogkvartetten i Tunisien, som fick Nobels fredspris 2015.

På måndagen så hölls ”Global Solidarity Forum” i Taipei, ett slags världskongress för demokratiska krafter. Bland deltagarna fanns Najet Zammouri, en av medlemmarna i den nationella dialogkvartetten i Tunisien, som fick Nobels fredspris 2015.

President Tsai Ing-wen höll ett tal där hon framhöll de hot som finns mot demokratin.

– I det 21:a århundradet är demokratin på reträtt, sade hon.

Hon pekade på att länder som Ryssland och Kina agerar runt om i världen för att tränga tillbaka demokratin. Hon sade att Taiwan står i frontlinjen i kampen för demokrati tillsammans med Australien, USA, Europa och likasinnade runt om i världen.

Tsai Ing-wen berör också dessa frågor i en längre intervju med den franska nyhetsbyrån AFP. De som står upp för liberala värden måste också försvara Taiwan, säger hon.

Hade Taiwan varit ett land, vilket som helst, så hade utrikesminister Margot Wallström säkert uttryckt sitt gillande för de saker som Tsai Ing-wen uttryckte, både i ovanstående tal och i intervjun för AFP.

Så sker nu inte, eftersom Kina gör anspråk på Taiwan – och Sverige prioriterar affärsmässiga relationer med diktaturen i Kina.

Och om en ambassadör med placering i Sverige öppet hotar detta land med en massaker, så borde det leda till att Sverige kallar upp den berörda ambassadören och uttrycker sin ”stora förvåning”…

Men om nu Sverige menar allvar med att stå upp för demokrati och mänskliga rättigheter borde det vara en högt prioriterad fråga att försvara demokratin Taiwan. Och om en ambassadör med placering i Sverige öppet hotar detta land med en massaker, så borde det leda till att Sverige kallar upp den berörda ambassadören och uttrycker sin ”stora förvåning” som det heter på diplomatspråk när man är förbannad.

Men Sveriges regering tycker tydligen det är okej att Kina hotar att mörda människor i ett demokratiskt grannland. Om ”ett Kina-politiken” leder till att vi accepterar sådant, så måste vi fundera över om det är en hållbar politik.

 

Publicerat av